OVO SIGURNO NISTE ZNALI: Zašto je kralj herc jedini kralj bez brkova u špilu karata?

Foto: Pixabay

Koliko ste puta igrali karte sa društvom i uživali u brojnim uzbudljivim partijama? Da li ste primetili da je kralj herc jedini kralj bez brkova i da li znate zašto je to tako?

Postoje dve teorije koje objašanjavaju ovu zanimljivu razliku u čuvenim kraljevima. Po jednoj, karo, pik i tref asociraju na korupciju bogatstva, rat i smrt. S druge strane, srce kao organ je čisto, otvoreno i ne nosi ništa veštačko - tako da imamo potpuno obrijanog kralja srce.

Druga teorija kao glavnog krivca za gubitak brkova kod kralja srce navodi istoriju, tj. tehniku proizvodnje.

Naime, standardne engleske karte za igru koje se danas koriste potiču od originalnih francuskih modela koji su proizvedeni u XVI veku. Za potrebe masovne proizvodnje, najranije karte su bile štampane pomoću drvenih blokova.

Do izobličavanja je došlo tokom vekova kako su nevešti autori blokova izmenili originalni dizajn, što je rezultiralo time da ruke, simboli vlasti i drugi atributi izgube svoje značenje. Među mnogim izmenama koje su se desile, kralj herc nije izgubio samo brkove, već je i sekira koju je prvobitno držao postala mač.

Kralj srce se danas ponekad naziva i "kralj samoubica", upravo zbog promene sekire u mač, tako da izgleda kao da sebi probada glavu mačem.

(Glas javnosti/nationalgeographic)

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

  • Најновије
  • Најчитаније

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета