Glas Javnosti

KONAČNO: Ipak počinje snimanje filma o stradanjima u ustaškom logoru Jasenovac u režiji LORDANA ZAFRANOVIĆA!

Kultura
Autor: Glas Javnosti

Film Lordana Zafranovića, o kom se već dugo govori, a koji govori o stradanjima u ustaškom logoru Jasenovac, konačno se biti snimljen.

Ipak, u međuvremenu je promenio naziv filma koji je prvobitno trebalo da se zove "Djeca Kozare".

– Sigurno će biti filma i zvaće se „Carski rez 42“. Ima više razloga što se tako zove a jedan od bitnijih je što je cela unutrašnja konstrukcija rađena po Leonardovom idealnom čoveku, koji je u tom filmu tako ponižen da se čovek mora stideti što je ljudsko biće od tog zla koje je napravljeno u Jasenovcu. Inače, 42 je broj kada je počeo taj užas 1942. godine, 42 velike sekvence ima u filmu, i 42 generacije ima od Avrama do Isusa Hrista. Tako da je to jedan sveti film, koji će se realizovati u punom opsegu koji smatram da treba napraviti – rekao je Lordan Zafranović za Novu.

Ovaj film je veza između zemlje i neba. I u tom prostoru, kako kaže, ima nekih desetak novih scena, biće savremeno obrađen za publiku koja će ga gledati i sa velikog platna i sa mobilnog telefona.

– A za mene je sve jako bitno, ne samo po temi, nego i po formi. Jer, stalno sam se bavio tim zlom koje izađe iz ljudskog bića, individualnim ili opštim, tako da sam bio fasciniran time i hteo sam da ispitam od čega smo mi napravljeni, i šta se dešava, posebno kad počnu ogromne, masovne likvidacije.

Snimanje će biti iz dva dela. Prvi je zimski i trebalo bi da počne u novembru.

Zafranović ističe da je imao izuzetno dobar prijem, u svakom pogledu, u Republici Srpskoj.

– Tamo nema čoveka koji nije pogođen tom tragedijom koja se desila u logoru Jasenovac, prema tim ljudima moramo biti dodatno odgovorni - rekao je Zafranović za pomenuti portal.

Još ranije se u javnosti podigla bura oko toga da li je „Dara iz Jasenovca“ Predraga Gage Antonijevića plagijat scenarija Arsena Diklića za „Djecu Kozare“, po kojoj reditelj Lordan Zafranović već godinama pokušava da snimi film. Sve je dodatno začinjeno kada je dramska spisateljica Biljana Srbljanović kada je na svom Fejsbuk nalogu postavila paralele između likova, motiva i scena ova dva filma. Antonijević je tužio Zafranovića jer ga je u intervjuu u emisiji na Drugom programu Radio Beograda, osim izrečenih sumnji o eventualnom plagijatu, mnogo pre prikazivanja filma, šaljivo nazvao „Ledi Gaga“, te ga je pored optužbe za klevetu tužio zbog povrede časti i ugleda.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR