Glas Javnosti

Beogradska književnica, pesnikinja i novinarka dobitnica povelje svetskog udruženja pesnika: Na Kubi kazujem jezikom ljubavi! (FOTO)

Kultura
Autor: Glas javnosti

Beogradska književnica, pesnikinja i novinarka Božica Velousis nagrađena je specijalnom poveljom svetskog udruženja pesnika iz Republike Kube za širenje mira, promociju poezije i odbranu ljudskih prava u čak 35 zemalja!

Da se književna dela srpskih književnika čitaju širom sveta, uverili smo se putem domaćih i internacionalnih internet portala za kulturu i obrazovanje koji podržavaju srpski jezik, kulturu i promociju nematerijalne i materijalne kulturne baštine.

Iako je internet u ovoj republici postao dostupan svim građanima tek 2013. godine, oni danas i te kako održavaju i realizuju različite festivale na ovoj mreži, shodno postojećoj kovid situaciji.

U okviru onlajn festivala poezije koji je nedavno održan, predstavili su se pesnici iz mogih zemalja, promovišući prestonicu iz koje su se uključili, a kazujući stihove autorske poezije. Tim svečanim povodom naša pesnikinja Božica Velousis je predstavljala Srbiju i ujedno kazivala stihove njenih pesama "Hrabrost" i "Prava mera", a potom odlukom kolega književnika iz Kube nagrađena još jednom nagradom za širenje mira u svetu, promociju poezije i odbranu ljudskih prava u čak 35 zemalja!

Foto: Glas javnosti

- Apsolutno je divan osećaj kada vam se ukaže prilika da se uključite iz svoje zemlje i kazujete stihove poezije! Mnogobrojni pesnici su slušali moje obraćanje putem video poziva i zaista sam naišla na fantastične, nesvakidašnje reakcije. Nije postajala jezička barijera među nama jer smo govorili jezikom ljubavi i iskrenih emocija. Znajući da događaj nije takmičarskog karaktera, nisam ni slutila da ću dobiti još jedno, meni veoma značajno priznanje u vidu ove povelje. Na moje ogromno i prijatno iznenađenje, povelja mi je poslata mejlom a ja sam se potrudila da je uz pomoć mojih prijatelja odštampam i sačuvam u izvornom formatu za uspomenu od zaborava. Nažalost, aktuelna epidemija nam je oduzela brojne susrete i druženja ovakve vrste u inostranstvu ali na našu sreću u nesreći, uprkos svemu, mi trajemo i postojimo zahvaljući prednostima koje savremeno doba i tehnologija pružaju. Možda nisam osetila tu fizičku interakciju sa publikom, ali znam da sam barem na trenutak doprinela ovom događaju, kao i predstavila našu divnu zemlju u najlepšem svetlu. Zahvaljujem na podršci i vetru u leđu koji mu pružate“, izjavila je pesnikinja za Glas javnosti.

Knjige Božice Velousis su prevedene na nekoliko stranih jezika, od kojih danas izdvajamo i zbirku "Verujem u ljubav" na španskom jeziku, koja je prevedena za čitaoce literature putem elektronskih sadržaja.  

Inače, Kuba ima jednu od najvećih stopa pismenosti na svetu, čak 99, 8%!

Da li ste to znali?

(Glas javnosti)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR