Glas Javnosti

POLICIJA DEŽURA PO BOLNICAMA: Rođaci pacijenata sve češće fizički napadaju lekare u Italiji

Svet
Autor: Glas javnosti

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, 38 odsto zdravstvenih radnika bilo je izloženo fizičkom nasilju tokom svog radnog veka. U Italiji, broj napada na zdravstveno osoblje povećao se još u toku pandemije kovida 19. U nekim regionima veći je i 20 odsto nego lane.

Verbalni i fizički napadi na zaposlene u bolnicama, kao i na apotekare zato što nemaju određeni lek ili recept, fenomen je koji je u porastu u Italiji, pokazuje istraživanje Ministarstva zdravlja o bezbednosti lekara na poslu. Najčešće im preti ali ih i napada rodbina pacijenata.

"Rođaci pacijenata nemaju nimalo strpljenja, postanu netolerantni i napadaju nas, sestre, pitanjima zašto nemamo nikakve vesti o pacijentu ili zašto pregledi traju toliko dugo. Nekada postanu agresivni", navodi medicinska sestra Marika Paskolo.


Zdravstveno osoblje koje radi na odeljenjima hitne pomoći često su žrtve psihičke ili fizičke agresije. Svake godine se prijavi više od 1.600 slučajeva nasilja nad lekarima ili medicinskim sestrama ili četiri slučaja dnevno. Taj broj se uvećao tokom i nakon pandemije zbog toga što ljudi, kako objašnjavaju u bolnicama, nemaju više nikakav prag tolerancije. Najviše je napada na medicinske sestre, jer su one te sa kojima pacijenti prvo dolaze u kontakt.

"Napao me je rođak jednog pacijenta, bio je užasno besan i videlo se da traži kavgu. Udario me je vratima u lice i pokušao da me ošamari", ističe medicinski tehničar Frančesko Mestroni.

Svakodnevno sedmoro lekara napusti posao u Italiji

Svakog dana sedam lekara u Italiji napusti svoje radno mesto zbog loše organizacije, niskih plata, predugog radnog vremena, nekada i bez pauze, loših uslova rada, kao i sindroma pregorevanja, ali i zbog činjenice da se ne osećaju bezbedno na radnom mestu.

U mnogim bolnicama u Italiji organizuju se kursevi na kojima se osoblje uči kako da se suoči sa konfliktnim situacijama i tenzijama. Psiholozi koji rade sa zaposlenima u bolnicama tvrde da se autoritet lekara sve više dovodi u pitanje, što je vrlo opasna situacija.


"Ljudi na osnovu informacija sa interneta misle da znaju nešto o medicini, a zapravo nije tako. Posle su agresivni prema lekarima i sestrama, obezvređujući njihovo znanje i autoritet. Mi učimo zaposlene kako da reaguju, da smire pacijente, ali neophodno je da rade u bezbednom okruženju", naglašava psiholog Monika Rabasi.

Alarm i policija u bolnicama

U mnogim italijanskim bolnicama moguće je alarmom pozvati policiju. U drugim bolnicama postoje prave male policijske stanice.

Koordinatori istraživanja Ministarstva zdravlja ukazuju na to da se agresija uvećala tokom kampanje vakcinacije protiv kovida, o čemu se malo govorilo u medijima. Zdravstveni radnici koji su bili žrtve agresije izjavili su da je to vrlo loše uticalo na njihovu psihu, dok je 30 odsto njih videlo promene i u porodičnom i društvenom životu.

Prema italijanskom zakonu, svako ko verbalno čak i fizički napada zdravstvene radnike, pogotovo ako je to već radio, biće krivično gonjen.


Glas javnosti/ R05S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR