Glas Javnosti

NOVI DETALJI LEČENJA RATKA MLADIĆA! Doktor koji je pregledao generala: Dobro se drži, bori se, ne odustaje!

Politika
Autor: Glas javnosti

Tim lekara iz Republike Srpske u četvrtak je Hagu analizirao dokumentaciju o zdravstvenom stanju Ratka Mladića i pregledao ga.

U izveštaju piše da je Mladić kardiološki i neurološki baš loše. Pregledi će biti nastavljeni.

Član tima koji je pregledao Ratka Mladića u Hagu, načelnik Kardio-hirurgije Kiliničkog centra Republike Sprke Nikola Šobota je u otkrio detalje susreta, ali je govorio i o Mladićevom zdravstvenom stanju.

- Radi se o pacijentu koji ima ozbiljan broj godina. Utisci su pomešani, očekivao sam da su stvari dosta gore. Reč je o pacijentu sa neurološkim i kardiološkim dijagnoza, ali koji se dobro drži, bori se i ne odustaje - rekao je Šobota i dodao:

Ratko Mladić je imao dva moždana udara, kao i kardiovaskularne tegobe, u smislu oštećenja srca.

Osnovni problemi su posledice moždanog udara, tu je i ta srčana insuficijencija koje trenutno tretirana lekovima. Mladiću je postavljen poseban vid pejsmejkera za srčanu slabost.


(Foto: Jutjub)

Zdravlje mu jeste narušeno, ali se relativno do dobro kontrološe. Ima parezu desne strane, otežana pokrtljivost, ubrzano zamarenje, slabost i malaksalost.

Šobota smatra da je Mladiću potreban pojačan medicinski nadzor i asistencija neke osobe koja će mu pomagati u svakodnevnom funkcionisanju.

- Lekari u pritvorskoj jedinici su nas dočekali vrlo profesionalno. Dali su nam kompletnu dokumentaciju, imamo određnih sugestija, ali nismo našli ništa što bi ukazivalo na neki veći propust. Značilo mu je da smo došli iz Republike Srpske, kao lekari koji govore njegov jezik - napomenio je Šobota.

On smatra da premeštanje Mladića u ustanovu koja nema dvadesetčetvoročasovnu zdravstvenu negu ne bi bilo dobro za njega, te da je potrebno da mu se obezbede humani i dostoji uslovi za lečenje.

Kako je dodao, tim će se truditi da bude uključen u lečenje Ratka Mladića.

- Detaljan izveštaj se može očekivati u narednih nekoliko dana - dodao je Šobota.


Darko Mladić, Ratkov sin je naglasio da su porodične posete odvojene od poseta lekara ili advokata.

- Čuo sam se sa ocem nakon posete lekara. Bio je premoren, morao je da se naspava. Bio je zadovoljan. Doktori su došli na njegov zahtev, on je tražio da budu iz Repubike Srpske - naveo je Mladić.

Kako je dodao, pregledu je prethodila poseta lekara iz Beograda u septembru 2023. godine kada su uočeni brojni propusti.

- Stičem utisak na osnovu ovog izveštaja da su oni otklonjeni - rekao Ratkov sin.

Glas javnosti/P01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR