Glas Javnosti

Zdravsteno stanje generala Mladića je zabrinjavajuće

Društvo
Autor: Glas javnosti

General svakodnevno uzima mnogo lekova i za čoveka koji je već imao dva moždana udara, veliki je rizik od novog moždanog udara, zaključio je tim lekara iz Republike Srpske.

Prvi utisak koji je lekarski tim uz Banjaluke, na čelu sa generalnim direktorom UKC-a Vladom Đajićem, doneo posle dvodnevne posete i obavljenih pregleda nad generalom Ratkom Mladićem u pritvorskoj jedinici u Hagu, jeste da bivši komandant Vojske Republike Srpske boluje od nekoliko teških bolesti.

"Uzima mnogo lekova svakodnevno i za čoveka koji je već imao dva moždana udara, postoji veliki rizik od novog moždanog udara", navodi tim lekara Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske.


Kako bi se što bolje upoznao sa bolestima koje ima general Mladić, tim doktora iz Srpske je u četvrtak stupio u kontakt i sa Stojanom Župljaninom, koji sa generalom Mladićem provodi svakodnevno vreme u Sheveningenu, i koji je lekarima preneo značajne podatke o Mladićevim zdravstvenim problemima.

"Od Župljanina smo uzeli podatke kolike su mogućnosti generala Mladića pri obavljanju svakodnevnih aktivnosti, što će doprineti našem generalnom nalazu, odnosno konzilijarnom mišljenju koje ćemo dostaviti Haškom tribunalu", rekao je dr Vlado Đajić, nakon što su završili preglede.

On dodaje da kod generala Mladića dominiraju srčane i neurološke tegobe.


"Odradili smo kompletan i, moram da kažem, kompleksan pregled, jer general boluje od više bolesti. On nam je rekao da mu je drago što smo došli i da može konačno na srpskom jeziku objasniti detaljnije kakve tegobe ima. Uvek je problem sa holandskim lekarima u prevođenju i on nije mogao detaljno da iznese svoje tegobe koje ima pre svega zbog dva moždana udara", pojasnio je dr Đajić.

Dr Đajić ističe da su generalu Mladiću dali i usmeno savete oko određenih terapija.

Načelnik Klinike za neurologiju UKC RS Siniša Miljković kaže da je general Mladić kompleksan pacijent zbog dva moždana udara kao i da uzima veliki broj lekova.

"Obratili smo pažnju i na usklađenost tih lekova, kao i na sekundarnu prevenciju jer kod ljudi koji su imali dva moždana udara postoji veliki rizik za novi moždani udar", pojasnio je Miljković.

Sudski psihijatar Milan Stojaković kaže da su generalu radili međunarodne testove prevedene na srpski jezik i kroz te testove će napraviti određenu analizu njegovog psihičkog stanja.

"Kroz dva dana pregleda koje smo uradili i testove koje smo uradili videćemo kakve su posledice ostavljene nakon moždanih udara na generalovo mentalno zdravlje", kaže Stojanović.

Obzirom na to da je zdravstveno stanje osuđenika poverljivo, lekari koji su posetili generala će sačiniti detaljan izveštaj, koji će osim Međunarodnom rezidualnom mehanizmu za krivične sudove, dostaviti i porodici i advokatima generala Mladića.


Darko Mladić, sin generala Ratka Mladića, kaže za "Novosti" da nema detaljnijih informacija kakve su sve preglede lekari iz RS radili njegovom ocu i šta su zaključili.

"Čuli smo se kratko posle pregleda, nije to bio čak ni video-poziv kao obično. Rekao mi je samo da su završeni pregledi i da je veoma umoran, pa ide da spava", rekao je njegov sin.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR