Glas Javnosti

Šestina parova u Srbiji ima problem sa začećem: Evo šta je KLJUČNO ZA DOBIJANJE POTOMSTVA

Društvo
Autor: Glas javnosti

Najbitnije od svega je da se parovi jave ukoliko shvate da beba ne dolazi i da trudnoće ne mogu da se održe.

Sve je više i parova, do 35 godina, koji se uključuju u program vantelesne oplodnje.

Jelena Ćirić Nikolić, sa sajta Bebac, kaže da svaki šesti par u Srbiji ima problem sa začećem, ali da rešenje postoji u određenom broju slučajeva. Najbitnije od svega je, kaže, da se parovi jave ukoliko shvate da beba ne dolazi i da trudnoće ne mogu da se održe.

- Taj problem se često i odlaže, misleći da će se rešiti sam od sebe. U stvari, realizacija je nešto što parovima najteže pada. Kada shvate da postoji problem, oni se obraćaju za pomoć - rekla je Jelena Ćirić Nikolić, gostujući u Beogradskoj hronici.

Bilo bi dobro, ističe, kada bi postojala i određena psihološka podrška kako bi parovi ceo period uspeli da prevaziđu zajedno.

- Nama se javljaju parovi sa najčešćom dilemom i problemom kako održati brak u tim najtežim momentima dok ta borba traje. Svi, i muški i ženski partner, prolaze kroz određene izazove - rekla je Jelena Ćirić Nikolić.

Poseban pritisak u toj situaciji je na ženi, koja prolazi najveće probleme kada je začeće u pitanju, ali i zbog raznih procedura, ističe Jelena Ćirić Nikolić.

Prečica koja bi vodila ka uspehu je strpljenje i to je nešto na šta moraju da se spreme svi parovi koji prolaze kroz proces vantelesne oplodnje – da se informišu, da slušaju svoje doktore, da promene eventualno svoj način života. Postoje određeni saveti i to najbolji doktori mogu da kažu šta je i kako, ali treba razgovarati o eventualnom neuspehu.

Bilo je, kaže, čak i slučajeva kada su parovi odustali od vantelesne oplodnje i posle toga začeli bebu.

- Tako da postoje ti slučajevi. To su te neke čarobne bebe - kaže Ćirićeva.

Kada se ulazi u proceduru vantelesne oplodnje, potrebno je spremiti medicinsku dokumentaciju koja je sada svedena na minimum.

- Ona jeste obimna u momentu koliko treba da bude kada je roditelji predaju. Ali moram da kažem da komisije prolaze prilično brzo, da su ekspeditivni, imamo jako dobre stručnjake koji rade na tome, tako da su procedure smanjene na minimum - rekla je Jelena Ćirić Nikolić.

Naš sistem je kaže, prepoznao taj problem i radi se na tome da se budućim roditeljima olakša taj proces.

- Čak je podignuta granica za žene, imamo neograničeni broj pokušaja. Tako da, što se te strane tiče, možemo reći da postoji razumevanje sistema za buduće roditelje - rekla je Jelena Ćirić Nikolić.

Glas javnosti/K01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR