Glas Javnosti

MUKE U OŠ "20 OKTOBAR" U BEOGRADU: Zbog čestih dojava o bombama danas onlajn nastava

Društvo
Autor: Glas javnosti

Zaposleni u Osnovnoj školi "20. oktobar" u Beogradu doneli su odluku na sednici Nastavničkog većA da u četvrtak, 16. novembra, drže onlajn nastavu zbog pretnji i dojava o bombama kojima su oni, kao i učenici izloženi prethodnih nedelja.

„Poštovani roditelji,

Na sednici Nastavničkog veća održanoj večeras kolektiv naše škole doneo je odluku da u četvrtak, 16.11.2023. godine ne drži neposrednu nastavu u učionicama škole kao odgovor na pretnje kojima smo naši učenici i mi, zaposleni, izloženi prethodnih nedelja.

Dan ćemo iskoristiti za uspostavljanje komunikacije sa učenicima putem gugl učionica, kao i za dogovore o budućim koracima. Vas roditelje pozivamo da nam pružite podršku i pokažete razumevanje za našu odluku u ovim teškim danima za sve nas. Sigurni smo da ministarstva prosvete i unutrašnjih poslova predano rade na rešavanju novonastale situacije i nadamo se da će se ona što pre normalizovati na zadovoljstvo svih nas. Unapred zahvalni članovi kolektiva OŠ „20. oktobar““, navodi se u obaveštenju koje je večeras upućeno roditeljima čija deca idu u tu školu.

Podsetimo, OŠ „20. oktobar“ već dve nedelje dobija pretnje i dojave o bombama, nekada i po tri u toku dana. Sve to je izazvalo veliko uznemirenje kod đaka i kolektiva.

Iako je o svim pretnjama obavešten MUP, on za sada nije uspeo da reši problem, i tek u poslednja tri dana su njihove specijalne jedinice došle u školu radi kontrole.



Prvi dan posle jesenjeg raspusta, u ponedeljak ove sedmice, škola je dobila čak dve dojave o bombama, nakon čega je policija izašla na teren i utvrdila da su dojave lažne.

U jednoj od poslednjih pretnji, poslatoj u ponedeljak, kaže se da je u školi postavljena ogromna količina eksploziva, za koje se navodi da su „nevidljivi i na daljinski pristup“, „da su postavljeni na tačno određenoj lokaciji, a da ih sprave ili specijalno trenirani psi neće moći pronaći“. U mejlu koji je stigao sa adrese takjestnie@proton.me na mejl adrese mnogih nastavnika u školi se dodaje da će „u toku nasumičnog radnog dana ove nedelje te eksplozivne naprave eksplodirati“.

Mejl koji potpisuje „Devil Teror zajednica“ završava se rečima:

„Naše oči su uprte u predsednika Srbije, u predsednika i njegovu pratnju. Dole Vučić. Dole Putin. Priznajte nezavisno Kosovo i prestanite podržavati Rusiju u njenim nehumanim delima u Ukrajini“, dok drugi mejl, u kojem kažu da dolaze sa 20 naoružanih članova „Devil Teror“, završavaju sa „Slava Ukrajine“.

Mejlovi, kako su rekli direktoru u MUP-u, stižu sa adrese u Švajcarskoj.

Iz MUP su rekli da je od početka novembra bilo pet dojava o bombama u školi „20. oktobar“, a da je poslednja bila danas u 13.25, kao i da je u toku rad na rasvetljavanju problema.

O ovom problemu obavešteno je i Ministarstvo prosvete.



Glas javnosti/N07S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR