Glas Javnosti

I Zakon o radu diskriminiše vanbračne zajednice: Ova 4 primera su najčešća

Društvo
Autor: Glas javnosti

Svi već znamo koliko Zakon o nasleđivanju diskriminiše vanbračnu zajednicu u odnosu na bračnu, ali malo ko od nas je razmišljao o tome kako Zakon o radu zakida one koji nisu potpisali papir u opštini.

 U ovim situacijama je ova vrsta diskriminacije u radnom odnosu najvidljivija.

Porođaj

„Zakon o radu predviđa plaćeno odsustvo u slučaju porođaja supruge, ali ne i vanbračnog partnera. U praksi će poslodavac neretko izaći u susret zaposlenom i kada mu se porađa vanbračni partner, ali ako ne želi, nije u obavezi da to učini“, objasnila je ona.

Smrt partnera

Druga važna stvar u kojoj su oni koji nisu stupili formlno u brak zakinuti je situacija u kojoj vanbračni partner premine, jer drugi tada nema pravo ni na dan odsustva za odlazak na sahranu.

„O ovakvom nehumanom rešenju sam počela da razmišljam tek kada mi se javila gospođa čiji vanbračni partner od 10 godina ima 4. stadijum karcinoma pluća, a ona ne može da ostvari pravo na bolovanje da ga neguje u njegovim poslednjim danima“, objašnjava ona.

Naravno, poslodavac može svojim aktima da joj omogući ono što zakon nije predvideo, ali ne mora – i u njenom slučaju, neće. 

Troškovi pogrebnih usluga

„Takođe, ukoliko zaposleni premine, a ima supružnika, poslodavac je dužan da supružniku zaposlenog isplati troškove pogrebnih usluga. Tu dužnost nema ukoliko zaposleni ima vanbračnog partnera, te će isti troškove morati snositi sam“, objašnjava Cvetković.

Upućivanje partnera na rad u inostranstvo

Diskriminacija je na delu i u slučaju da jedan od vanbračnih partnera odsustvuje sa rada zbog upućivanja na rad u inostranstvo od strane poslodavca ili u okviru međunarodno-tehničke/prosvetno-kulturne saradnje, u diplomatska, konzularna i druga predstavništva.

„Radni odnos bračnog partnera miruje u tom slučaju, a vanbračni partneri mogu samo da se pomire sa tim da će ostati bez posla u ovim slučajevima, jer ne uživaju nikakva prava“, objašnjava Cvetković.

Ostaje nam nada da će možda nešto i promeni kada ustavni sud odluči da se pozabavi ovim kao što je sa naknadama za trudničko.

Glas javnost/B10S  

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR