Glas Javnosti

ŽELJKO BEBEK KONAČNO OTKRIO: Zbog OVOGA sam NAPUSTIO Bijelo DUGME! (VIDEO)

Pop kultura
Autor: Glas javnosti

Legendarni muzičar i prvi pevač Bijelog Dugmeta Željko Bebek, prvi put je otvoreno govorio o razlozima zašto je napustio najpopularniji jugolsovenski bend svih vremena i koja je to bila kap koja je prelila čašu između njega i Gorana Bregovića.

-Nesuglasice su počele godinu pre, u vreme kada je Goran već uvelike odvojen od baze benda, zapravo kada više i nije bio u bendu, već nas je smatrao sastavom koji za njega radi. Kao čovjek koji voli muziku i svoj bend, strahovao sam da se ne ponovi situacija kada je politika već 1976. ušla da napravi dar-mar Bijelom dugmetu. Počelo mi je smetati što je Goran počeo forsirati to da rok’n’roll mora pljuvati po nečemu i nisam shvatio zašto nam je trebala pesma na albanskom. Nisam bio ni protiv te pesme ni protiv albanskog, ali nisam znao zašto Bijelom dugmetu to treba. Živeli smo u svetu u kojem je taj potez mogao ličiti na umetničku slobodu, a istovremeno je mogao značiti i ovo – ako je već ravnopravnost, onda možemo pevati i na albanskom. To me zapravo učinilo neraspoloženim i tada sam počeo razmišljati što to meni treba, meni koji sam htio pevati “Selmu”, “Sanjao sam noćas da te nema” ili “Ne spavaj, mala moja”, pa sad odjednom pevam pjesmu koja ima drukčiju konotaciju. I osim što je moram naučiti i što mi je bilo jako teško pevati na albanskom, moram time preneti i neku poruku, koja će dobiti odgovor u neko sledeće vreme, kaže Bebek i dodaje:

-Odgovor je došao već nakon dva meseca. Zauzeo sam oštar stav i rekao Goranu: Idemo u novi projekt, O. K., ali ovakve poteze više neću tolerisati. Bude li toga, izići ću iz benda. I onda je došao projekt s pesmama koje nisam mogao svariti, poput “Lipe cvatu” sa stihom “Ravna ti je Jugoslavija”, posebno što je u političkom smislu na ovim prostorima došlo do jako ozbiljnih previranja. Nikada se prije u istoriji nije dogodilo da se iz socijalizma ide u kapitalizam. U to vreme počeo se polako nazirati i dolazak svojevrsne kataklizme, pri čemu nisam želio određivati stranu, ni jednom rečju, ni jednom pesmom, a pogotovo nisam želio biti u funkciji nekog sastava kojem nikada nisam pripadao. Taj status nisam želio menjati i zato je došlo do narušavanja odnosa u bendu i rasprave koja je završila kako je završila, zaključuje Željko Bebek.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR