Glas Javnosti

FILMSKI FESTIVAL NA PALIĆU U ZNAKU BOGDANA DIKLIĆA, a evo koje hitove tamo možete da pogledate

Kultura
Autor: Glas javnosti

Ove godine se održava na više lokacija, među kojima su jedinstvena Letnja pozornica na Paliću, kao i bioskopi Eurosinema, Abazija i Lifka

Dobitnici ovogodišnjih nagrada “Aleksandar Lifka” za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji su glumac Bogdan Diklić u kategoriji domaćih stvaralaca i reditelj Andreas Drezen u kategoriji inostranih stvaralaca, saopšteno je danas na konferenciji za medije uoči 30. Izdanja Festivala evropskog filma Palić.

Festival će biti održan u tradicionalnom terminu od 15. do 21. jula na Paliću i u Subotici, u organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica.

Ove godine se održava na više lokacija, među kojima su jedinstvena Letnja pozornica na Paliću, kao i bioskopi Eurosinema, Abazija i Lifka. Glumac Bogdan Diklić ostvario je više od 150 uloga na filmu i televiziji.

Na filmu je debitovao 1976. u filmovima “Devojački most” i “Vojnikova ljubav”, a nastavio ulogama u “Mirisu poljskog cveća” Srđana Karanovića i “Nacionalna klasa” Gorana Markovića, a igrao je u skoro svim Markovićevim filmovima. Andreas Drezen je rođen 1963. u Istočnoj Nemačkoj, potiče iz pozorišne porodice i prve amaterske filmove je snimao 1979. godine. Od 1986. do 1991. studirao je režiju na Akademiji za film i televiziju Konrad Volf u Potsdam-Babelsbergu, a od 1992. godine radi kao slobodan autor i reditelj.

Ovogodišnji dobitnik Regionalne Lifke je glumac Nikola Ristanovski iz Severne Makedonije, rođen 1969. u Ostravi, u tadašnjoj Čehoslovačkoj, a od 1978. živi u Severnoj Makedoniji. Igrao je na većini bitnih scena u regionu i ostvario mnoge zapažene uloge, od 1993. prvak je Makedonskog narodnog teatra, a postao je i prvak Narodnog pozorišta u Beogradu. Španska multimedijalna umetnica Marija Kanjas dobitnica je ovogodišnje nagrade “Andergraund spirit”, koju Festival evropskog filma Palić dodeljuje za izuzetan rad na polju nezavisnog filma, kao i za jedinstven pristup filmskom jeziku i autentičnu autorsku poetiku izgrađenu van glavnih tokova industrije.

U glavnoj takmičarskoj selekciji su filmovi “Crveno nebo” Kristijana Pecolda, “Seneka” Roberta Švenkea, “Zarobljen” Vasilisa Kacupisa, “Tri hiljade numerisanih delova” Adama Časija, “Zemlja kratkih rečenica” Hele Jof, “Preeksponirano” Eleonore Veninove, “Ingeborg Bahman – Putovanje u pustinju” Margarete Fon Trote, “Klub Nula” Džesike Hausner, “Stari hrast” Kena Louča, “Savršeni dani” Vima Vendersa i “Madam Dubari” rediteljke Majven. Selektor glavnog takmičarskog programa je Nikolaj Nikitin, a žiri čine direktor Festivala evropskog filma u Sevilji Tito Rodrigez, scenaristkinja i rediteljka Nana Janelidze, scenarista i reditelj Milorad Milinković, scenarista i reditelj Eran Kolirin i scenaristkinja, rediteljka i publicistkinja, članica organizacionog tima Berlinala, Danijela Veber.

Na festivalu će biti dodeljene i nagrade Asocijacije filmskih festivala Srbije (AFIFS) za najbolje filmove u pomenutim kategorijama, po mišljenju kritičara srpske sekcije FIPRESCI.

Glas javnosti / O10S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR