Glas Javnosti

FILMSKA DIVA POGAĐALA U CENTAR: Reči velike Milene Dravić će vam se ZAUVEK urezati u srce

Kultura
Autor: Glas javnosti

Milena Dravić je bila jedna od najpoznatijih, najuspešnijih i najvoljenijih glumica u istoriji srpske kinematografije, a često je nazivana "najvećom jugoslovenskom filmskom divom".

Milena Dravić je rođena u Beogradu, 5. oktobra 1940., a preminula u istom gradu, 14. oktobra 2018. godine. Na televiziji i u pozorištu je ostvarila veliki broj uloga, a kraijera joj je obeležena i velikim brojem najprestižnijih nagrada.

Glumila je u preko 100 filmskih ostvarenja, zajedno sa najvećim domaćim i holivudskim glumcima, a uporedo je igrala i u pozorištu, gde je ostvarila oko 70 uloga. Najpoznatije uloge je odigrala u filmovima Prekobrojna, Bitka na Neretvi, Misterije organizma, Poseban tretman, Biciklisti, Ljubavni život Budimira Trajkovića, Rad na određeno vreme, Nije lako sa muškarcima, Bumerang i Zona Zamfirova.


Poznata je još i kao učiteljica iz kultne serije Priče iz Nepričave, Vera iz Policajca sa Petlovog brda, Živka iz Gospođe ministarke, zatim kao Dušica iz TV-serije za decu Metla bez drške, i kao Vukosava Petrović i Spomenka iz TV–komedija Pozorište u kući i Lud, zbunjen, normalan. Sa svojim suprugom i kolegom Draganom Nikolićem je od 1972. do 1974. vodila popularni šou program Obraz uz obraz. Pre braka sa Draganom, Milena se udavala još dva puta. Najpre za režisera i scenaristu Purišu Đorđevića, a potom i za režisera Vojislava Kokana Rakonjca.



Čuven glumica je dobitnica velikog broja domaćih i inostranih nagrada i priznanja, od kojih su najznačajniji Dobričin prsten, Nagrada Žanka Stokić, Nagrada za najbolju sporednu glumicu na Kanskom filmskom festivalu, specijalna nagrada Zlatna ruža na Filmskom festivalu u Veneciji, sedam Pulskih arena, tri Statuete Ćuran i jedan Zlatni ćuran na Danima komedije, Statueta Joakim Vujić, Nagrada Pavle Vuisić, Nušićeva nagrada i druge.

Milena Dravić je ostala poznata i po svojim rečima koje je često ponavljala. Govorila je o kulturi, društvu, zbivanjima uopšte. Jedna od mnogih njenih misli koja je zabeležena glasi:

- Danas je kvalitet, u svakom smislu, diskvalifikovan kao kriterijum.


O kajanju

- Ako razmišljam o tome jesam li bolje mogla da odigram ulogu, tu kajanja nema. Mogu da se kajem samo ako sam prema nekome bila loša ili ako nisam učinila nešto, a mogla sam. Važno je ne izneveriti najvažnije ljudske osobine. Žao mi je što nisam neke stvari isprobala, što nisam otputovala na neko vreme u neku drugu sredinu gde bih proverila sebe. Rekla bih da sam tu išla linijom manjeg otpora, vadila sam se na porodicu… Jesam za nju oduvek bila vezana, ali pre bih rekla da su me u tim trenucima obuzimali nesigurnost i strah koje donosi pitanje hoću li se snaći. Međutim, sada vidim da bih uspela gde god da sam bila, ali čim nešto nisam probala, onda neću ni da se kajem.

O osudama žena koje ne postanu majke

– Svaka žena mora da sluša samo sebe i osećaj koji ima duboko u sebi. Kod tako važnih odluka nikakvi saveti sa strane ne pomažu. To je i individualna stvar koja zavisi i od želje određene osobe za materinstvom, ali i od sudbine. Mnogo je ljudi bez dece, ali je važno da je čovek plemenit i da čini nešto plemenito. To je jako delikatno pitanje koje zadire u sferu najdublje intime.

O životu na nekom drugom mestu

– Nikada nisam tražila nešto više. U vreme kada sam počinjala da gradim karijeru, gradila se i naša zemlja. Spremale su se velike pozorišne predstave, išlo se na gostovanja u najveće svetske teatre, kod nas su dolazile najveće svetske zvezde… Čuvali smo naš crveni pasoš pažljivije nego kakav brilijantski prsten! Bili smo srećni što možemo da putujemo, pa nismo bili toliko opterećeni imovinskim statusom. Po tri do četiri puta godišnje išlo se u London ili Rim, pa potom u Njujork… I ta putovanja su vredela više od bilo kakvih kuća i luksuznih automobila.

O životu "glumačke zvezde"

- Ne živim kao zvezda, iako sam doživela slavu i veliku popularnost. Inače, gotovo svi mi umetnici živimo veoma skromno, za razliku od sportista, operskih pevača, estradnih zvezda, biznismena i političara. Rekla bih čak da su glumci potcenjeni.

 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR