Glas Javnosti

ANĐELKA STEVIĆ ŽUGIĆ : Fali nam dostojanstva i malo stida

Kultura
Autor: Glas javnosti

"Dostojanstvo i malo stida, mislim da nam to fali svima. Budi dostojanstven gde god da si, u kojoj god da si situaciji i znaj da se postidiš kad treba", izjavila je glumica Anđelka Stević Žugić.

Skromnost je dobra stvar, vrlina, bez obzira što se u današnjem vremenu više tako ne kotira, ali bih volela da decu vaspitavam u takvom duhu – da je uvek bolje ići sa malim očekivanjima, a sanjati ono što misliš da ti pripada i težeti ka tome, izjavila je glumica.

Govoreći o svojim osobinama kaže da kada je „panikica hvata“ bira sebi da olakša.

Često govori i o tome koliko joj je odlazak kod psihoterapeuta pomogao. „Osećala sam se loše od neizgovorenog, od slaganog u te neke police – ovo ide ovde, ovo ide onde – u te projekcije „šta mi mislimo ako…“ I onda dođemo do problema da je toga toliko u nama nakrcanog, a mi samo idemo i radimo nešto po automatizmu. Nema više iskrenog smeha, ni iskrene zabrinutosti, tuge… Ne osećam ništa tako snažno, nego – obavljam“, navela je.

Kaže da je vrlo brzo, iz dva, tri razgovora shvatila da je na primer pet ili šest godina unazad prepričavala jednu njoj bitnu situaciju iz porodilišta, kada je rodila Jakšu. „Ja sam to prepričavala vrlo često – svi padaju od smeha, urnebesno… Šest godina. I onda na toj fotelji, na toj seansi, ja ponovo počinjem da pričam tu priču, a navire mi suza za suzom i ne mogu da verujem šta mi se dešava. Tu situaciju sam (ranije) pričala na potpuno druge načine, ja sam sebe istrenirala da je taj način bolji, lakši – ljudi će da se smeju, a ti ćeš da zataškaš nešto što bi ti bilo teško da prihvatiš ako se ispriča tako ša-la-la… Očigledno je došao trenutak na naplatu, došlo je ovo drugo, nije više ono od pre“, kaže i dodaje da joj ova sada Anđelka ona prava.

Ključ je, kaže, u našem mikrookruženju.

„Doživela sam neku kampanju o sebi, i ne mogu da kažem da je to bilo prijatno i da ne budi neke osećaje – ne samo meni, tu su mame, tate, deca, muš, bivši muž i njegovi roditelji, svi su nepotrebno involvirani. Shvatila sam da to mene nije suštinski ni ovoliko pomerilo. Naprotiv, jer sam u trenutku to sve proživljavala sa čovekom koga volim – očigledno iz pravih razloga, takođe i sa prijateljima koje takođe volim i oni mene- i znali su šta je to što imamo u kući i nekako to nije uspelo da nam uđe u stan nikada i da me poremeti“, navela je. Nije uspelo, kaže, da je mrdne iz njenog utvrđenja. Mnogo mi je značilo što sam videla da i moji roditelji mogu lakše da prođu sve to, jer ti to najteže i padne – kad najbližim ljudima oko tebe to teško padne, ni krivima ni dužnima, zaključila je.

Glas javnosti/N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR