Glas Javnosti

ZA DVE GODINE 6 SRČANIH UDARA: Misica nije znala šta joj se događa

Pop kultura
Autor: Glas javnosti

Prvi srčani udar doživela je 2012. godine.

Džud Mabon je ostvarila san da postane kraljica lepote - pošto je krunisana za Mis Distrikta Kolumbije 2023. Bio je to trenutak neverovatnog ponosa za Džud, koja sada ima 28, nakon što je toliko puta gledala smrti u lice. Prvi srčani udar doživela je 2012. godine.

- Kada sam imala prvih nekoliko srčanih udara, stidela sam se stigme povezane sa tim - rekla je Džud.
Objasnila je da voli da trči i upravo jedan od srčanih udara se desio tokom treninga.

- Srčane bolesti su često povezane sa nezdravim načinom života poput pušenja ili pijenja, a ja nisam radila ništa od toga. Bila sam u dobroj formi i volela sam trčanje. Toliko me je bilo sramota što neko vreme nikome oko sebe nisam rekla šta mi se dešava, jer sam mislila da će misliti da sam uradila nešto loše zbog čega sam dobila srčane udare. Kada sam bila na bini nakon što sam krunisana za Mis Amerike, to je bio izuzetno ponosan trenutak. Pričanje o srčanim udarima na izboru bilo je veoma važno za mene. Sada znam da nema čega da se stidim - rekla je ona.


- Bila sam u odličnoj formi. Počela sam da trčim, a onda sam iznenada imala bolove u grudima. Mislila sam da je to zato što je bilo jako vruće i nisam pila dovoljno vode, ali kako sam nastavila, bilo je teže.
 Imala sam bol u ramenu i osećala sam mučninu i vrtoglavicu. Bila sam blizu svoje srednje škole kada sam stala i pozvala mamu i ona me je odvela u najbližu bolnicu -
 napisala je da je nakon testova saznala da je imala srčani udar.

Tokom naredne dve godine, Džud je doživela još pet srčanih udara. U početku su lekari bili zbunjeni šta ga uzrokuje, ali su onda otkrili da pati od koronarnog vazospazma (CAS) - kada se srčane arterije iznenada suze, izazivajući grčeve koji mogu izazvati srčani udar.

Sada je naučila da živi sa svojim stanjem i kontroliše ga beta blokatorima i ponovo je u stanju da trči. Kaže da je sada u boljoj fizičkoj kondiciji nego ranije.


Glas javnosti/R01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR