Glas Javnosti

POMAMA ZA ČUVENIM AUTOBUSOM "VOZI MIŠKO": Žele da ga kupe i voze po ex Jugoslaviji, imaće i svog vozača Miška

Zabava
Autor: Glas javnosti

Jadran film dobio je četiri ponude za verovatno najpoznatiji rekvizit njihove arhive, autobus iz kultnog filma "Ko to tamo peva".

Zanimljivo je da međutim hrvatska produkcijska kuća zapravo nije ni oglasila prodaju ovog autobusa, već se ljudi sami javljaju.

Foto: Youtube/Printscreen
foto: Glas Javnosti

Predsednik uprave Jadran filma Vinko Grubišić kaže da se trenutno radi na obnovi autobusa, kako bi se sprečilo njegovo propadanje. Prema njegovim rečima, u pitanju je veliko ulaganje u rekonstrukciju ovog vozila.

“Naša želja koja je značajno usporila obnovu jeste ona da autobus učinimo mehanički prihvatljivim i tehnički potpuno ispravnim, odnosno da bude u voznom stanju. Moramo ga ostaviti vizualno originalnim, ali tehnički ispravnim da može da se vozi kao registrovani autobus. Ideja je da se on zaista vozi po putevima bivše Jugoslavije. Tu će biti i neki Miško koji će nas voziti zavezanih očiju. Uostalom, to nam ionako rade“, rekao je Grubišić.

printscreen/youtube
foto: Glas javnosti

Drugim rečima, oni planiraju da ga preprave u “šou automobil” za područje cele bivše Jugoslavije. To znači da će autobus biti u originalnoj boji, sa natpisom „Krstić i sin“ i dimnjakom i rupama od sačme na krovu.

Kako ističu u Jadran filmu, reč je o autobusu Mercedes-Benzu O 3500 koji se proizvodio od 1949. i koji, suprotno ustaljenom mišljenju, nije bio model koji se mogao voziti po srpskim provincijskim zemljanim putevima uoči izbijanja Drugog svetskog rata i bombardovanja Beograda, završne scene filma Slobodana Šijana.

Bio je to velikoserijski autobus, a njegova cena se sada uobičajno kreće oko 60.000 evra jer kolekcionari ne preferiraju autobuse i kamionski program. Kao “obični” oldtajmer ima takvu vrednost, ali kao vozilo iz filmskog remek-dela jugoslavenske kinematografije njegova vrednost dramatično raste.

Glas javnosti / B02S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR