Glas Javnosti

UŽIVO: “RUSIJA JE BLIZU” – TRAGOVI RUSKIH STVARALACA U SRBIJI (VIDEO)

TV Glas
Autor: Glas javnosti

U Parohijskom domu Hrama Svetog Save održava se ceremonija dodele nagrada najbolje ocenjenim učesnicima konkursa na temu „Rusija je blizu“.

Stvaralački konkurs čija krovna tema je vezana za činjenicu da nas od dolaska bele emigracije u Kraljevinu Jugoslaviju deli više od sto godina animirao je učesnike da u svojim radovima podsete na tragove ruskih stvaralaca koji su, izbegavši plamen Oktobarske revolucije, svoju domovinu pronašli u našoj zemlji.

Za nešto više od mesec dana trajanja konkursa, u organizaciji Srpskog odeljenja Međunarodnog fonda duhovnog jedinstva naroda, Udruženja “Narodna diplomatija” i Udruženja književnika Srbije, pristiglo je stotine radova u kojima je očima autora oslikan neprocenjiv doprinos ruske emigracije kulturnom, naučnom i prosvetnom miljeu tadašnje Kraljevine.

Vrhunski ruski naučnici, arhitekte, medicinari, balerine, kostimografi i pozorišni umetnici doneli su u novu otadžbinu svoja znanja. Veliki broj ruskih naučnika predavao je na Beogradskom univerzitetu, a njih 11 bilo primljeno u Srpsku kraljevsku akademiju.

Na konkursu čije propozicije su podrazumevale dve kategorije radova – literarni i u formi video klipa - učešće su uzeli predstavnici svih generacija podeljenih u tri starosne kategorije. Ocenom stručnog žirija izdvojeni su najbolji radovi čijim autorima se na ceremoniji svečano uručuju vredne nagrade konkursa koji je ostvaren uz finansijsku podršku Fonda nasleđa ruskog rasejanja.

Glas javnosti uživo prati dodelu nagrada u Parohijskom domu Hrama Svetog Save.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR