Glas Javnosti

NAJVEĆI PRAVOSLAVNI HRAM NA BALKANU: Treba ga posetiti, ali – postoji VELIKI PROBLEM! (VIDEO, FOTO)

TV Glas
Autor: Glas javnosti

Beograd se diči sve većim brojem turista koji dolaze u našu prestonicu. Ali, da li im pružamo neophodne uslove da bezbedno i bez problema vide sve znamenitosti naše prestonice?

Hram Svetog Save na Vračaru je jedna od najposećenijih i najatraktivnijih destinacija u Beogradu i celoj Srbiji. Najveći je srpski pravoslavni hram, najveći pravoslavni hram na Balkanu i drugi po veličini pravoslavni hram na svetu.

Obilaze ga u velikom broju posetioci pravoslavne vere, i ne samo oni. Kroz njega godišnje prođe oko milion posetilaca i vernika.

               Foto: Glas javnosti

Tu je, naravno i Narodna biblioteka Srbije. Međutim, oni koji žele da ih posete, već na prvom koraku nailaze na prepreku, a to je – manjak parking mesta za turističke autobuse.

Naime, svega su četiri parking mesta za autobuse na ovoj lokaciji. To, očigledno, nije dovoljno, jer se često može videti da je pored već zauzetih parking mesta, silom prilika, parkirano još autobusa, i to na kolovozu.

                     Foto: Glas javnosti

Time se ugrožava saobraćaj, bezbednost pešaka, vernika, odnosno turista i ostalih učesnika u saobraćaju.

Da problem postoji duže vreme potvrdili su nam i vozači autobusa sa kojima smo razgovarali. Rekli su nam da se stalno suočavaju sa problemom parkiranja kada dovoze turiste do Hrama Svetog Save i Narodne biblioteke Srbije.

Prema mišljenju vozača, potrebno je bar još pet parking mesta za autobuse na ovoj lokaciji.

                   Foto: Glas javnosti

Problem se, rekli bismo, može rešiti brzo i jednostavno, jer je u neposrednoj blizini, pored obližnjih kafića, veliki broj parking mesta predviđenih za automobile. Zar ne bi trebalo da turisti, gosti Beograda, za koje želimo da ih ima što više, imaju prioritet? Dakle, deo tih parking mesta može lako biti preuređen i prenamenjen u prostor za parkiranje turističkih autobusa.

Inače, kako smo nezvanično saznali, deo platoa kod Hrama Svetog Save, čija izgradnja je u toku, biće predviđen i za parkiranje autobusa koji dovoze turiste radi posete Hramu. 

Međutim, do tada, svakako ne treba čekati, s obzirom na ozbiljnost problema.

Glas javnosti je, u vezi sa ovom temom, uputio pitanja nadležnima u gradskoj vlasti i očekujemo odgovor i, naravno, brzu reakciju.

Nadamo se da će problem ubrzo biti rešen, imajući u vidu nastojanja da se, kako navode, Beograd i dalje razvija kao privlačna destinacija za ljude iz celog sveta, da gostiju bude sve više, da budu bezbedni, da odlaze iz naše prestonice sa najlepšim utiscima i, naravno, da se ponovo vraćaju.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR