Glas Javnosti

Lažna trudnoća Drage Mašin: Kralja Aleksandr tražio pištolj da ubije lekare

TREBA ZNATI
Autor: Glas javnosti

Mnogi su bili protiv njihovog braka, a nakon što je potvrđeno da nije trudna - postala je simbol nerotkinje u narodu i svega onoga što je loše, a što se dešavalo u Srbiji na početku 20. veka.

Nedugo nakon venčanja u Sabornoj crkvi u Beogradu,kralj Aleksandar Obrenović je u "Srpskim Novinama" objavio da je njegova izabranica Draga Mašin trudna:

"Po nalogu Njegovog Veličanstva Кralja objavljuje se, da se zakazano putovanje Njihovih Veličanstava po unutrašnjosti Srbije odlaže za iduću godinu zbog blagoslovenog stanja, u kome se nalazi Njeno Veličanstvo Кraljica po konstatovanju stručnih lekara. Iz Кancelarije Predsednika Ministarskog Saveta, PMBr. 278., Beograd, 25. avgusta 1900. godine."


Ovo je značilo samo jedno, svi oni koji su negodovali protiv svadbe sa starijom Dragom - a pojedini i tvrdili da je nerotkinja - nisu bili u pravu, ili se bar tako činilo.

Srećne vesti stižu iz letnjikovca u Smederevu

Istorijski izvori navode da se Draga Mašin nalazila u letnjikovcu u Smederevu kada su lekari potvrdili njenu trudnoću. Kralj nije krio svoje oduševljenje i požurio je odmah da obavesti narod, u tu čast je pomilovao brojne zatvorenike i organizovao bal sa 800 zvanica. S druge strane, kum bračnog para i car Rusije, Nikolaj Romanov je u Srbiju poslao kolevku za naslednika. 

Međutim, kako je vreme prolazilo, kao da se ništa nije dešavalo, pa je u maju 1901. godine - skoro devet meseci od objave - formiran konzilijum od lekara koje je poslao car Nikolaj Romanov u Smederevo. Lekari Snjegirev i Gubarev su ustanovili da trudnoće nema, ali da je nikada nije ni bilo. Ovo je izazvalo ljutnju i bes kod kralja Aleksandra, pa je od svog ađutanta tražio pištolj da ubije lekare. 

Iako je u prvom trenutku verovao da su ginekolozi na neki način uticali na prekid trudnoće kod Drage, kralj Aleksandar je morao da se pomiri sa situacijom i vrati u Beograd. Navedeni događaji su izazvali veliki skandal u političkim krugovima i "zategli" odnose sa Rusijom, a narednih nekoliko meseci kralj i kraljica su morali da se bore sa nezadovoljstvom mnogih. 

Danas postoje mišljenja da je kralj Aleksandar želeo da se razvede pred smrt od Drage, drugi to demantuju. Šta god da je istina, u noći između 28. i 29. maja 1903. godine, oni su našli svoj kraj - zagrljeni u pidžamama. 


Glas javnosti/Nacionalna geografija

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR