Glas Javnosti

KONTROVERZNI VLADAR SAUDIJSKE ARABIJE: Ima petoro dece sa sestrom od strica i prijatelj mu je DŽONI DEP

Svet
Autor: Glas javnosti

Vladar Sudijske Arabije jednostavno obožava nevolja, a dokaz tome je i veliko prijateljstvo sa Džonijem Depom

Priča se da je Džoni Dep nova opsesija Mohameda bin Salamana, vladara Sudijske Arabije. Naime, Džoni je sklopio prijateljstvo sa prestolonalednikom nakon što je vladajuća porodica Saudijske Arabije uložila milione u najnoviji film Džonija Depa.


U okviru plana Vizija 2030. godine prema kojoj Saudijska Arabija želi da poboljša svoj ugled u svetu, oni su se okrenuli filmskoj industriji kako bi s svog imena skinuli ljagu vezanu za kršenje ljudskih prava.

I sam Mohamed bin Salaman, vođa Saudijske Arabije ima poljuljan imidž jer ga prati glas da je pravi "psihopata" te da na rukama nosi krv nevinih ljudi, pa i novinara Džamala Kašogija.

Šta znamo o vladaru Saudijske Arabije?

Nakon što je diplomirao pravo na Univerzitetu Kralj Saud, bio je savetnik svog oca. Postavljen je za zamenika prestolonaslednika i ministra odbrane nakon što je Salman postao kralj, a zatim unapređen u prestolonaslednika 2017.


Ogromno bogatstvo donelo mu je moć zbog koje mnogi danas zažmure na navode da on na rukama nosi krv neistomišljenika.

Naime, pričalo se da je otrovao kralja, onog kojeg je potom nasledio njegov otac, mada ove tvrdnje nikad nisu dokazane. Pripisuje mu se i smrt novinara Kašogija iz "Vašington posta", ali sve je obavijeno velom tajni.

Od svog imenovanja za prestolonaslednika 2017. godine, Mohamed je uveo niz društvenih i ekonomskih reformi. To uključuje propise kojima se ograničavaju ovlašćenja verske policije i unapređuju prava žena, ukidanje zabrane vozača 2018. i slabljenje sistema muškog starateljstva 2019. Njegov program Saudijska vizija 2030. ima za cilj da smanji oslanjanje saudijske privrede na naftu kroz ulaganja u ne-naftne sektore, uključujući tehnologiju i turizam.


Pod Muhamedom, Saudijska Arabija je počela da koordinira svoju energetsku politiku sa Rusijom i takođe je ojačala svoje odnose sa Kinom. Muhamed vodi autoritarnu vladu. Oni koji se smatraju političkim neistomišljenicima sistematski su potiskivani metodama uključujući zatvaranje i mučenje.

Od 2008. godine je u braku sa prvom rođakom Sarom bint Mašur, ćerkom njegovog strica Mašura bin Abdulaziza. Par ima petoro dece. Godine 2022, The Economist je izvestio da je Mohamed jednom prilikom pretukao Saru tako teško da joj je bio potreban medicinski tretman.

Sva svoja zlodela nikada nije prizano, niti je je odgovarao, a jasni dokazi o tome šta je sve radio - ne postoje.


Pre nego što je postao najbolji prijatelj sa Džonijem Depom, bio u nekoj vrsti veze sa Lidnsi Lohan. Pričalo se da je upravo Lindzi zbog njega promenila veru i obukla burku, ali sve je demantovano.

Mohamed kao da privlači samo problematične glumce oko sebe. Možda ima viziju da i njima popravi imidža kao što to namerava da uradi sa imidžom svoje zemlje.


Glas javnosti/K04S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR