Glas Javnosti

KAO U 19.VEKU: U Luksemburgu lekarske potvrde o nevinosti i dalje realnost

Svet
Autor: Glas javnosti

Lekarska potvrda o nevinosti i dalje je realnost u Luksemburgu.

U ovoj državi još uvek je na snazi arhaičan i diskriminatoran zakon koji omogućava kontrolu seksualne aktivnosti mladih devojaka, upozoravaju Sandra Desi i Enji Ismaili, koji su pokrenuli peticiju da se taj zakon konačno stavi van snage.

U peticiji se navodi da „pojedine porodice žele da dobiju dokaze o nevinosti svoje ćerke“, a da „devojke ne mogu da odbiju takav pregled pod kaznom odmazde“. Zbog toga traže zabranu takve prakse.


“Pojedini učenici su zaista uplašeni, na meti su glasina u školi ili su pod stresom zbog pritiska roditelja koji traže od njih da redovno daju ovu vrstu potvrda,“ napisala je Enji Ismaili, socijalni radnik u Službi za psiho-socijalnu i školsku podršku u srednjoj školi Belval u gradu Eš na jugu Luksemburga, godinu dana pre podnošenja peticije.

Njena koleginica, nastavnica književnosti u istoj školi Sandra Desi, sa kojom je i pokrenula peticiju, kaže da još uvek ima ginekologa koji pristaju da izdaju takva uverenja, često pod pritiskom porodice.

“Bila sam šokirana kada sam videla potvrdu o nevinosti koju mi je pokazao jedan ginekolog iz Luksemburga. Pisalo je da je urađen vaginalni i analni test. Nisam mogla da verujem,“ kaže Sandra Desi.

One dodaju da takvi testovi nemaju ni naučnu osnovu, ni pravnu vrednost i da je “neverovatno” da u Luksemburgu ne postoji zakon koji ginekolozima zabranjuje izdavanje uverenja o nevinosti.

Zbog toga su i pokrenule peticiju, koja je u kratkom roku prikupila dovoljan broj potpisa da o njoj raspravlja i nacionalni parlament.


Sednica na kojoj će Luksemburški poslanici razmotriti uvođenje zakona kojim se zabranjuje izdavanje uverenja o nevinosti je zakazana za 17. april, piše Kvotidijen.

Bivša ministarka zdravlja Luksemburga Polet Lenert je u odgovoru na poslaničko pitanje 2022. godine navela da tadašnja vlada “deli mišljenje SZO o potrebi da se ukinu potvrde o nevinosti“, ocenivši da je „suprotno principu jednakosti“, ali se na tome i završilo.

U međuvremenu su Francuska i Velika Britanija donele zakone o zabrani izdavanja sertifikata o nevinosti.


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR