Glas Javnosti

AMERI ŠALJU RODMANA U RUSIJU: BIvši NBA as u neformalnoj diplomatskoj misiji

Svet
Autor: Glas javnosti

Bivša NBA zvezda Denis Rodman ponovo će biti na neformalnom diplomatskom angažovanju, pošto je izajvio da će se uključiti u misiju spasavanja američke košarkašice Britni Grajner osuđene u Rusiji.

On je izjavio da ima nameru da poseti Rusiju kako bi zatražio oslobađanje Amerikanke, koja je ranije tokom ovog meseca osuđena na devet godina zatvora zbog posedovanja droge.

Njeni advokati su uložili žalbu i pretpostavlja se da su u toku odvojeni razgovori o mogućoj razmeni zatvorenika, a Rodman je za NBC rekao da ovog vikenda planira sam da otputuje kako bi pregovarao o oslobađanju olimpijske šampionke.

- Dobio sam dozvolu da odem u Rusiju da pomognem toj devojci. Pokušavam da idem ove nedelje - rekao je Rodman za NBC, ali nije precizirao ko mu je dao dozvolu da putuje u Rusiju.

Američka košarkašica Britni Grajner osuđena je na devet godina zatvora i novčanu kaznu od 16.300 evra, a ruski tužioci su tražili od suda izvan Moskve kaznu za američku košarkašku zvezdu od devet i po godina zatvora zbog posedovanja kanabisa.


Predsednik SAD Džo Bajden ranije je izjavio da je spreman da pristane na trampu i da Rusiji izruči Viktora Bouta, koji je uhapšen zbog krijumčarenja oružja.

 Zauzvrat, ruske vlasti bi morale da isporuče Grajnerovu i još dva Amerikanca, ali Rusija to nije želela to da prihvati i Gajner je osuđena. 

Odbrana Britni Grajner se zasniva na tome da ona nije nameravala sadržinu njenog ranca da upotrebi u kriminalne svrhe, već da ga je u brzini slučajno spakovala. Kanabis je nelegalan u Rusiji i vodi se kao teška droga, kao i sve ostale nelegalne supstance. 

U celu pricu sada se uključio i 61-godišnji Rodman, koji je sebe opisuje kao „ambasadora košarke“. On je  2014.godine nakon boravka u Moskvi, rekao da je  Vladimir Putin “kul”, a takođe je imao sastanak sa severnokorejskim liderom Kim Džong Unom, koji je strastveni fan NBA lige.

Rodman je pet puta osvojio NBA titula, uključujući tri sa Čikago Bulsima Majkla Džordana, dok se Britni Grajner smatra jednim od najboljih košarkašica na svet, koja je osvajala  titule u SAD i Rusiji. Sa  SAD je dva puta bila olimpijski šampion.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR