Glas Javnosti

Kisić: Do sada 583 majke obezbedile dom svojim porodicama uz podršku države

Politika
Autor: Glas javnosti

Ministarka za brigu o porodici i demografiju Darija Kisić izjavila je da su do sada 583 majke ostvarile pravo na novčana sredstva za izgradnju, učešće u kupovini, odnosno kupovinu porodično-stambene zgrade ili stana po osnovu rođenja deteta i tako uz podršku države obezbedile dom svojim porodicama.  

Kisić je na Drugoj nacionalnoj konferenciji o porodici istakla da je, pored ove mere, Srbija značajno podigla i iznos roditeljskog dodatka koji je za prvo dete iznosio 31.000 dinara, dok se danas za prvo dete dobija 378.482 dinara. 

"Veoma smo ponosni i na rezultate koje smo postigli u saradnji sa lokalnim samoupravama u Srbiji za sprovođenje lokalnih pronatalnih mera, za koje je Ministarstvo tokom prošle godine izdvojilo 400 miliona dinara", rekla je ona. 

Ministarka je navela da su ta sredstva uložena u rekonstrukciju i opremanje 15 vrtića i sedam školskih odeljenja, izgradnju 19 dečijih igrališta, kao i u opremanje ginekoloških odeljenja.  


Na konferenciji se obratila i Tatjana Obradović, hraniteljka koja je usvojila Nađu, devojčicu obolelu od bulozne epidermolize (dete leptir), koja je istakla da je za priču male Nađe saznala iz lokalnih medija.  

"Saznala sam da jedna mala Nađa sa nepunih godinu dana, od rođenja čeka priliku da napusti Čačansku bolnicu, jer zbog dijagnoze koja je uspostavljena na rođenju nije bila prihvaćena od svojih roditelja. Duboko me dirnula sudbina tog deteta, jer sam u međuvremenu saznala da nije bilo moguće smestiti je u neku drugu ustanovu zbog svih rizika razvoja i neophodne nege", rekla je ona.

Navela je da se raspitivala o dijagnozi dece leptira i donela odluku da je preuzme, da je prošla svu proceduru kako bi dobila licencu kao hranitelj.  

Narodni poslanik Vladimir Orlić istakao je da strategijski plan Skok u budućnost Srbije EXPO 2027. sadrži brojna pitanja koja se tiču brige o svakom detetu u Srbiji.  


"I mi ćemo, izvesno, da nastavimo povećavanje davanja za prvo i drugo i treće i četvrto dete. Posvetićemo posebnu pažnju porodilištima. Nećemo izdvajati samo nova, nego i trud, rad i energiju da se posvetimo i pitanjima oko toga kako da se deca leče, kako da se školuju. Da svako dete u ovoj zemlji može da raste i raduje se", rekao je Orlić.  

Konferenciji je prisustvovao i episkop novobrdski Ilarion, vikar patrijarha srpskog Porfirija, direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodirić, ministar za rad, zapošljavanje boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković, direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon i ministar sporta Zoran Gajić.

Glas javnosti /E02S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR