Glas Javnosti

LJUBITELJI PIVA JEDNA ZANIMLJIVA ČINJENICA : Koje države u EU proizvode i izvoze najviše piva i gde je tu Srbija

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Nemačka je i dalje najveći proizvođač piva u Evropi, pokazuju zvanični statistički podaci.

U toj državi je u 2022. godini proizvedeno čak 7,6 milijardi litara piva, čime se našla na prvom mestu evropskih proizvođača.

Neupućene bi mogao iznenaditi podatak da se na drugom mestu nalazi Španija (3,9 milijardi litara), Poljska (3,7), Holandija (2,6) i Francuska i Italija (obe po dve milijarde litara).

Inače, u Nemačkoj je proizvedeno čak 22 odsto ukupne proizvodnje EU.

“To znači da otprilike svako četvrto pivo koje sadrži alkohol proizvedeno u EU potiče iz Nemačke,” naveo je Eurostat.

Prema istim podacima, u 2022. godini, na teritoriji EU proizvedeno je skoro 34,3 milijarde litara piva koje sadrži alkohol i 1,6 milijardi litara bezalkoholnog piva ili onog sa manje od 0,5 odsto alkohola.

To je povećanje proizvodnje alkoholnog piva od 7 odsto u odnosu na prethodnu godinu i predstavlja povratak na vrednosti zabeležene pre 2019. godine kada je počela pandemija virusa korona i kada je godišnja proizvodnja u EU iznosila 34,7 milijardi litara.

I dok Nemačka najviše proizvodi, Holandija najviše izvozi pivo – čak 27 odsto ukupnog izvoza tog prozvoda iz EU. Za Holandijom sledi Belgija (1,6 milijardi litara), a potom Nemačka (1,5), Češka (0,6) i Irska (0,4 milijarde litara), a najviše se izvozi u Veliku Britaniju i Sjedinjene Američke Države, a potom u Kinu, Rusiju i Kanadu.

Najveći uvoznici piva su Francuska, Italija, Nemačka, Holandija i Španija, ali je uvoz piva iz zemalja van EU „marginalan“, a najviše su uvožena piva iz Velike Britanije (290 miliona litara) i Meksika (99 miliona litara).

Iza njih su Srbija (40 miliona litara,odnosno 8 odsto ukupnog uvoza piva), Ukrajina (15 miliona) i Kina (11 miliona).

Glas javnosti/N01S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR