Glas Javnosti

SLUČAJ ZDRAVOG PSA KOJI JE ZAMALO USPAVAN UZBURKAO JAVNOST: Oglasila se Veterinarska komora Srbije

Društvo
Autor: Glas javnosti

Slučaj zdravog psa koji je u poslednjem trenutku spašen od uspavljivanja u jednoj veterinarskoj ambulanti u Beogradu, izazvao je veliku pažnju javnosti. U ambulanti su potvrdili da su potomci preminule žene tražili da se pas njihove majke uspava, ali da su za to naveli i razlog, a to je da je pas postao agresivan.

Ovaj slučaj pokrenuo je mnoga pitanja, a ovim povodom uključio se i doktor Mišo Kolarević iz Veterinarske komore Srbije, koji je dao svoj ugao gledanja na ovu situaciju.

 

Kolarević je istakao : Eutanazija jeste postupak koji se primenjuje, ali uz jasne i čvrste dokaze te propise koji regulišu ovu oblast.


On je naglasio:

- Kada životinja pati od tegoba, izazvanih bolešću ili traumom, ili ukoliko predstavlja opasnost po svoju okolinu, postoji osnov za primenu eutanazije - rekao je i istakao: Što se tiče životinja koje mogu biti uspavane, ali ako govorimo o konkretnom slučaju, pas je navodno bio potpuno zdrav. To dalje implicira da nikako nije trebalo da se dozvoli da bude uspavan.


Inače, naglasio je, postoji Zakon koji definiše veterinarsku medicinu, to je zakon od 2005. koji je do sada imao nekoliko izmena, ali veterinarska inspekcija ima kontrolu - rekao je Kolarević.


Uputio je na to da Veterinarska komora Srbije može da reaguje na prijave oštećenih, kada smatraju da je veterinar prekršio kodeks etike veterinarske medicine, i da može da pokrene postupak prema odredbama disciplinskog etičkog pravilnika koji je postavljen kao pravni poluodgovor na povrede tog kodeksa.


- To je neka vrsta prijave koja ide na etički komitet, koji najpre analizira prijave u Veterinarskoj komori Srbije, i utvrđuje da li postoji povreda kodeksa i normi. Ukoliko takav incident ima obeležja krivičnog dela, ili prekršaja, onda Veterinarska komora ili etički komitet svoj postupak može obustaviti i sačekati ishod istrage pred drugim državnim organima, pošto Veterinarska komora nema utvrđeno pravno ovlašćenje - rekao je.

Pozvao je oštećene i one koji imaju relevantna saznanja da podnesu prijave ovim organima.


Glas javnosti/K04S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR