Glas Javnosti

Sajber penzioneri dominiraju u Srbiji: Snimanje vlogova im posatao hobi

Društvo
Autor: Glas javnosti

Baka Radmila je dokaz, ovako počinje svoj dan

U eri modernih tehnologija, savremenih mašina i kompijutera mlade generacije i ne pamte život pre interneta. Međutim, šta kažu i kako se na novu situaciju navikavaju stariji građani, oni za koje je i mobilni telefon sa tipkama bio neotkriveno čudo? Dugo su, čini se, odolevali ovim modernim tehnologijama ali ipak su na kraju mnogi "kapitulirali" i predali se čarima interneta. Radmila Jovičić iz okoline Čačka jedna je od njih, pa više dan ne započinje uz kafu i novine, već uz pametni telefon.

- Ne bih sada mogla da zamislim dan bez intereneta. Pratim portale, tako se informišem, a imam društevene mreže. Tako komuniciram sa rodbinom i prijateljima. Kad sam otišla u penziju i ja sam mislila, ma šta će to meni, ali malo po malo, potpuno sam se navikla na ove moderne tehnologije i načine komunicaranja. Čitam vesti, gledam recepte, pričam sa prijateljicama - kaže Radmila.

Da otkrije potpuno novi svet, baki je pomogla unuka Violeta i tako čitavoj porodici olakšala komunikaciju na dnevnom nivou.

- Otvorila sam joj nalog na Fejsbuku, i na iznanedjenje svih vrlo brzo se snašla. Posle nje smo modernizovali i dedu, koji je imao telefon obični na dugmiće, ali sada i on surfuje internetom i lakše komunicira sa nama - rekla je Violeta.


Desa Živković iz Trnave iako gazi sedmu deceniju života ušla je u svet modernih tehnologija, a internet koristi kako bi saznala najvažnije informacije vezane za posao i spremna je da uči.

- Proveravam cene, šta je najbolje za rad i poljoprivrednu proizvodnju. U današnje vreme teško je bilo šta raditi ako niste upoznati sa tehnologijom. Kad sam ja bila mlada to nije bilo tako, ali mora čovek da ide u korak sa svetom - rekla je Desa.

Ipak starije generacije, sećaju se vremena pre interneta, doba kad su čekali jedan dan u sedmici da na trafiku stignu novine, emisiju na radiu ili televiziji, a umesto četovanja slali pisma ili poruke ostavljali u selu ispod kamena.
- Ovaj internet ubio je pravu ljubav i romantiku. Nema više udvaranja kao nekad. Mi se sećamo mnogo lepših i iskrenijih vremena. Okupljali smo se na prelima i igrankama, a sad je uvek neka žurba. Možda jeste danas lakše, ali je nekada bilo mnogo lepše. Sada su se ljudi otuđili jedni od drugih - poručila je Rakila Stojković iz dragačevskog sela Goračići.


Glas javnosti/T02S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR