Glas Javnosti

Grujičić: Nuklearna medicina je velika šansa u lečenju malignih bolesti

Društvo
Autor: Glas javnosti

Srbija u saradnji sa "Rosatomom" može veoma brzo da ovlada najnovijim tehnologijama

U Sočiju danas počinje internacionalni forum "Atom Ekspo 2024" na kome će se razgovarati o globalnoj upotrebi nuklearne energije, a kako je najavila ministarka zdravlja u Vladi Srbije Danica Grujičić, Ministarstvo zdravlja će u Sočiju potpisati Memorandum o saradnji sa jednim od globalnih lidera u primeni nuklearne energije u raznim oblastima, "Rosatomom".

"Rosatom je lider u svetu kada je atomska energija u pitanju. Nuklearna medicina je nešto što je potpuno novo. Velika je šansa u kombinaciji biološke terapije i inovativne terapije sa izotopima, odnosno radiofarmacima", rekla je ona za RTS i poručila da se ne bi trebalo plašiti nuklearne energije. 

Dodala je da je nuklearna medicina u razvoju, ali da i mi u saradnji sa Rosatomom možemo veoma brzo ovladati najnovijim tehnologijama.


Ukazala je da je veoma važno to što se preko biološke terapije izotop dovodi baš tamo gde treba, dakle do maligne ćelije.

Prema njenim rečima, to je velika šansa ne samo za onkološke bolesti, nego i za dijagnostiku, posebno autoimunih bolesti jer postoji velika sličnost između sistemskih bolesti, autoimunih i onkoloških. 

"I jedne i druge mogu veoma brzo da ugroze život, a nama ostaje da se organizujemo tako kao i oni što rade, da primarna zdravstvena zaštita bude oslonac čitavog zdravstvenog sistema", navela je ministarka.

Forum se održava pod nazivom "Čista energija-Kreiramo budućnost zajedno", a na njemu učestvuje više stotina učesnika, među kojima su predstavnci vlada i čelni ljudi institucija u nuklearnoj energiji.

Glas javnosti /U01S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR