Glas Javnosti

GRČKO DRUŠTVO PODELJENO: Pravoslavna crkva Grčke protiv istopolnih brakova, Vlada za

Društvo
Autor: Glas javnosti

Sveti sinod Grčke pravoslavne crkve je objavio da je "potpuno protiv" plana Vlade da legalizuje istopolne brakove, o čemu zakon treba da bude podnet Skupštini, sledećeg meseca.

„Država propisuje, ali to Crkvu ne lišava slobode izražavanja, niti je oslobađa dužnosti da obaveštava narod (…) Ako ćuti, snosi tešku odgovornost“, ocenio je Sveti Sinod na kraju vanrednog zasedanja, koje je trajalo više od pet sati.

Mitropoliti Grčke pravoslavne crkve, koja Ustavom nije odvojena od države, odlučili su da pisma u kojima izražavaju svoj stav pošalju svim poslanicima Skupštine (kojih je 300), da se 4. februara obrate vernicima u svim crkvama u Grčkoj i da ih lecima obaveste o protivljenju predlogu zakona koji mora da bude usvojen narednih dana u Savetu ministara.


Po njihovim rečima, predlog zakona će promovisati „ukidanje očinstva i materinstva“ i „nestanak rodnih uloga u porodici“.

„Ta zakonodavna inicijativa osuđuje buduću decu da odrastaju bez oca i majke, u okruženju konfuzije roditeljskih uloga“, smatraju mitropoliti.

Premijer Kirijakos Micotakis je nedavno ;najavio da bi predlog zakona trebalo da bude razmotren u Skupštini do sredine februara, uprkos protivljenju Crkve koja ima veliki uticaj na društvo i deo konzervativnog tabora iz kojeg je i on sam.

„Mi ćemo saslušati mišljenje Crkve, ali država donosi zakone, ona zakone ne donosi u saradnji sa Crkvom“, insistirao je Micotakis, predstavljajući svoj projekat.

Grci su podeljeni prema tom pitanju: u dve nedavno objavljene ankete 49 odsto je protiv istopolnih brakova, a 52 je za njihovo uvođenje.


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR