Glas Javnosti

Anita Mančić predvodi Marš za sajam: „SAJAM JE NAŠ I OD NAŠEG MARŠ!“

Društvo
Autor: Glas javnosti

Glumica Anita Mančić i Tim „Sačuvajmo Sajam“ Kreni – Promeni najavili su protestni marš za očuvanje Beogradskog sajma u nedelju, 10. decembra sa simboličnim početkom u 5 do 12.

Okupljanje učesnika protesta je kod parka Manjež.

– Naš voljeni grad nestaje pod uticajem pojedinaca bez kompetencije, integriteta, empatije, a koji su u poziciji da donose opasne odluke posle kojih nema nazad.  Brojne građevine, od kojih svaka ima poseban kulturni, arhitektonski i istorijski značaj, nažalost su srušene ili oštećene, navela je Anita Mančić.

Budućnost Beogradskog sajma kao celokupnog kompleksa danas je, kako je dodala, neizvesna uprkos tome što ima naučne, tehničke, tehnološke, arhitektonske i urbanističke vrednosti koje ga kvalifikuju kao spomenik kulture.

– Moramo sprečiti rušenje Beogradskog sajma. Moramo sprečiti svakoga ko sprovodi postepenu eroziju suštine koja definiše naš nekada veseli grad. Naš optimizam leži u kolektivnoj snazi onih koji žive u ovom gradu i neguju ga – čuvara njegovog duha. Onih čije su uspomene stvarane ispod zaklona te ikonske kupole na sajmovima cveća, mašina, knjiga, automobila i čega još... Oni, to smo svi mi, sugrađani! Oni koji su rođeni ovde i oni koji su došli da oplemene ovaj grad – poručila je Anita Mančić.

Ako smo u šoku i neverici do sada gledali i dopustili dosadašnje beskrupulozno rušenje, mi više ne smemo pomirljivo da sedimo i čekamo njihov naredni korak, istakla je poznata glumica koja će predvoditi marš.

– Vreme je da se trgnemo, udružimo i kažemo "dosta" jer i mi se pitamo. Sajam je crvena linija preko koje se ne sme i neće ići. Pridružite nam se na akciji  "Marš za Sajam"! – poručila je Anita Mančić.

Trasa protestnog marša je, prema najavi: od ugla ulica Svetozara Markovića i Kralja Milana, uz ruševine objekata pored Slavije, do Sajma, „sa performansima na neuralgičnim tačkama“.

Iz Tima „Sačuvajmo BG Sajam“ Kreni – Promeni su, uz poziv građanima da se u što većem broju pridruže maršu, podsetili da su pokrenuli peticiju da se zaštiti ceo kompleks Beogradskog sajma i pisali primedbe na predstavljeni Urbanistički projekat za područje Sajma, kada su sakupili čak 600 potpisa za jedan dan.

Glas javnosti

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR