Glas Javnosti

Kakve pretnje vrebaju DECU NA DRUŠTVENIM MREŽAMA i kako se ZAŠTITITI

Društvo
Autor: Glas javnosti

Deca, posebno adolescenti, suočavaju se sa raznim opasnostima prilikom korišćenja društvenih mreža, a stručnjaci upozoravaju da je ova grupa najugroženija zbog nedovoljno razvijene svesti i kontrole ponašanja.

Društvena platforma TikTok, popularna među mladima, donosi izazove i opasnosti koje često nisu dovoljno shvaćene.

Na ovim platformama često se postavljaju neprimereni izazovi koji podstiču rizično ponašanje, nudeći lajkove i popularnost u zamenu za ozbiljne rizike. Mladi često nisu svesni ili nedovoljno informisani o potencijalnim opasnostima. "Najmlađa publika je zaista podložna manipulaciji, postoji stvarna opasnost od negativnih izazova koji su doveli do loših situacija", ističe Leonora Ristić, učenica Gimnazije "Bora Stanković" u Vranju.


Ovi izazovi, preneti putem društvenih mreža, mogu značajno uticati na emocionalni i socijalni razvoj deteta, često postajući uvredljivi ili ugrožavajući. Zavisnost od kratkih video sadržaja na ovim platformama dovodi do otuđenja i smanjenja pažnje. Anđela Ristić, učenica iste gimnazije, primećuje smanjenje koncentracije kod sebe i svojih vršnjaka, posebno u dužim aktivnostima.

Stručnjaci naglašavaju da su deca u pubertetu najugroženija jer još uvek nemaju potpuno razvijenu svest i kontrolu ponašanja. Roditeljska kontrola, kako po pitanju vremena provedenog na mrežama, tako i sadržaja kojem deca pristupaju, postaje ključna. Jasmina Mladenović, profesor informatike, podržava ovu ideju, dodajući da je neophodno otvoreno razgovarati sa decom o problemima koje imaju, kako u životu tako i na internetu.

Zaštita od negativnih sadržaja zahteva pre svega svestran pristup, uključujući vođenje dnevnika, bavljenje sportskim aktivnostima i održavanje socijalnih veza sa prijateljima. Psiholozi preporučuju kontinuiranu edukaciju i podršku kako bi se deca osposobila da prepoznaju i reaguju na potencijalne opasnosti na društvenim mrežama.

Glas javnosti /U01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR