Glas Javnosti

VANVREMENSKA IKONA LEPOTE: Merlin Monro, hronično je kasnila, IQ joj je bio 168, a živela je čak u 11 različitih porodica!

Pop kultura
Autor: Glas javnosti

Na današnji dan, možda i najlepša žena na svetu, napunila bi 95 godina. Američka filmska glumica, lepotica, pop ikona i model dobitnica je Zlatkog globusa za najbolju glavnu glumicu.

Merlin Monro skoro pola veka nosi krunu ženske lepote i seksualnosti, a dostigla je mnogo velike visine u svetu glume i mode. Bila je smela i odvažna, beskrajno zanimljiva i drugačija, a javnost je samo delićem upućena u to kakav je život ona zapravo vodila. 

Na početku svoje karijere, Merlin je bila znatno slabije plaćena u odnosu na njene koleginice. Tako je na primer, Džejn Rasel primila 10 puta više novca nego ona u filmu “Muškarci više vole plavuše”.
Merilin je zaradila samo 100 hiljada dolara za njenu nedovršenu ulogu u filmu “Nešto se mora dati”. Isto tako, Elizabet Tejlor je plaćena milion dolara za njenu ulogu u filmu “Kleopatra”.

 

''Twentieth-Century Fox'' dao joj otkaz zbog njenog hroničnog kašnjenja. Merlin se nije pojavljivala prve dve nedelje na snimanju filma ''Nešto se mora dati''. Kanije, ponovo su je angažovali za snimanje i ponudili joj ugovor od milion dolara. Nažalost, glumica je umrla četiri dana posle.

Ponekad nije mogla da zapamti tekst, pa joj je trebalo 60 puta da snimi pravilno ''It's me Sugar'', u filmu ''Neki to vole vruće''.

Imala mnogo pasa tokom njenog života. Njen poslednji pas je bio maltezer, kojeg je dobila kao poklon od Frenka Sinatre. Nazvala ga je Maf ,skraćeno od ''Mafia Honey''.

Opšte poznata činjenica je da je imala više brakova. Pre braka sa Džoom DiMađiom i Arturom Milerom, Merilin je stupila u brak sa Džejmsom Doertijem kada je imala samo 16 godina.  Doertiju, koji je kasnije postao detektiv u policiji, je druga žena zabranila da gleda filmove u kojima je glumila Merilin.

Merlin je obožavala decu. Nažalost, nije mogla da ih ima, ali joj je oduvek bila želja da rodi. Bila je dobra maćeha deci svojih muževa Džoa DiMađioma i Arturoa Milera. Bila je u drugom stanju nekoliko puta, ali zbog problema sa endometriozom, svaki put je pobacila. 

Nakon što joj je majka hospitalizovana, Merlin je kao siroče obišla čak 11 različitih porodica. Bila je i u sirotištu u Los Anđelesu. Iako su je nazivali “glupom plavušom”, Merilin je bila izuzetno inteligentna. Njen IQ je bio 168, a taj nadimak ju je izuzetno nervirao. 

 

Zanimljivo je da dok je snimala film ''Princ i plesačica'', znatno je mršavila i gojila se. Zbog toga je kostimografkinja Beatris Doson morala da kreira iste haljine u nekoliko veličina.

Koliko je Merlin bila darežljiva govori to koliko je plaćala svoje saradnike. Nataša Lajtes je bila njena prva učiteljica glume i je sa njom radila šest godina na 22 filma. Merilin joj je platila veliku sumu novca i rešila duga kod zubara koji je iznosio preko 11 hiljada funti. Kasnije je prešla kod Pole Strasberg, kojoj je platila 25 hiljada dolara.

Bila je ogroman fan joge. Nju je naučila Indra Devi, švedsko ruska zvezda bolivudskih filmova, koja je takođe jogu podučavala Greti Garbo i Gloriji Svanson.

Njen beli mali klavir je kupljen od strane pevačice Maraje Keri za 662.500 dolara koji je bio na aukciji.  Klavir je prvobitno kupila Merilina mama, ali ga je nakon nervnog sloma prodala. Merilin ga je našla, ponovo kupila i kod nje je stajao do njene smrti, dok je haljina koju je Merilin nosila kada je pevala rođendansku pesmu predsedniku Džonu Kenediju je 1999. godine prodata za 820 hiljada funti.  Ovaj predmet je prodat za rekordan iznos novca. 

Američkoj džez pevačici Eli Ficgerald 1950. godine je bilo zabranjeno da nastupa u noćnim klubovima Los Anđelesa zbog njene boje kože. Divna Merilin je uspela da ubedi menadžment klubova da dopuste pevačici da peva, obećavajući da će u prvom redu sedeti čak nedelju dana.

Iako je bila obožavalac svih boja kože, Merlin je izbeljivala svoju kožu sa hormonskom kremom. Od nje, rast dlačica na licu je bio pojačan ali Merilin nije želela da ih ukloni, jer je smatrala da joj daju nežan sjaj na kameri.

Smatrala je da nije savršena, pa je njen agent Džoni Hajd platio glumici dve estetske operacije: operaciju nosa (konkretno hrskavice) i ugrađivanje implanta u bradu.

Umrla 1962. u 36. godini života i ostavila je nekretnine u vrednosti od 1.6 miliona dolara. Po njenoj želji, 75% je pripadalo Li Strasberg, njenom treneru za glumu, a 25% dr Mariani Kris, psihologu. Svojoj majci je ostavila novčani fond od 5 hiljada dolara na mesečnom nivou.  Taj rekord je prešla njena bela haljina iz filma “Sedam godina vernosti”, koja je 2011. godine prodata za 2.8 miliona funti.

Na njenoj sahrani, kovčeg je bio otvoren. Sahranjena je u zelenoj haljini žerseja i platinasto plavu periku jer joj je glava do pola bila obrijana zbog autopsije.

Njen muž, Džo DiMađio ,je čak i posle 20 godina njene smrti, slao ruže na mesto gde je sahranjena, čak tri puta nedeljno.

 

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR