Glas Javnosti

UPRKOS tome što PREMIJERA novog BONDA ponovo ODLOŽENA, ostao je OMILJENI FILMSKI AGENT svih generacija (VIDEO)

Pop kultura
Autor: Glas javnosti

Premijerno prikazivanje novog, 25. zvaničnog filma o agentu britanske tajne službe "007" Džejsmu Bondu, pnairano za novembar, ponovo je odloženo zbog pandemije korona virusa. Pomera se na 2. april 2021. godine.

Premijera filma "Nema vremena za umiranje" (No Time To Die) je već pomerena ove godine sa aprila na novembar. Očekuje se da će ovaj film biti poslenje pojavljivanje glumca Danijela Krejga u ulozi agenta britanske tajne službe. Poslednji film o Bondu, "Spektra", zaradio je 2015. godine u bioskopima širom sveta više od 900 miliona dolara.

 

Poručnik Ser Džejms Bond, oficir britanske tajne službe MI6, “rođen” je 1952. godine iz pera britanskog novinara Jana Fleminga. Dobio je ime po američkom ornitologu sa Kariba. Opisan u 12 romana i 2 knjige kratkih priča, Bond je visok, markantan i veoma zgodan, a  inspiracija za lik bio Dušan Popov, jedan od najboljih agenata za vreme Drugog svetskog rata. Kažu da je srpski dvostruki agent za MI6 i Abver, nemačko kontraobaveštajno odeljenje donosio odluke ili dojave koje su velikoj meri su uticale na sam tok rata. Popov potiče iz bogate porodice advokata, u kojoj je naučen da oseća averziju prema nacizmu, a 1940. godine Abver ga regrutuje kao vrednog agenta zbog njegovih kontakata u Francuskoj i Velikoj Britaniji.

Popov je bio inspiracija i za sam kodni broj koji nosi najpoznatiji filsmi tajni agent, 007. Anegdota kaže da je Popov rekao Flemingu da postoji broj koji zove uvek kada se nalazi u teškoj situaciji iz koje ne vidi izlaz. To je broj njegovog strica Milivoja Popova 26 - 007. Očigledno da je ova priča na Fleminga ostavila jak utisak te je 007 postao najpoznatiji tajni kod na svetu.

Od 1962. godine kada debituje na velikom platnu u filmu “Dr No” oživeli su ga slavni filmski šmekeri, ali za mnoge je Šon Koneri najbolji. U novom istraživanju koje je sproveo „Radio tajms“ slede ga Timoti Dalton i Pirs Brosnan. Na četvrtom mestu se našao Rodžer Mur, zatim sadašnji Bond, Danijel Krejg i sa najmanje glasova Džordž Lejzenbi. Prema medijskim spekulacijama novi Bond mogao bi da bude Tom Hardi.

 Lista lepotica koje su završavale u naručju Džejms Bonda je poprilično dugačka, a među njima nalaze se ne samo smerne dame već i ubice mekog srca, tajni agenti iz suprotnih timova i mnogobrojne “zlobnice”. Na velikom platnu epitet Bondove devojke ponele su Ursula Anders, Onor Blekman, Akiko Vajakabajaši, Džejn Simur, Grejs Džons, Mini Drajver, Mišel Jo, Sofi Marso, Marija Gracija Kučinota, Deniz Ričards, Hali Beri, Ivana Milićević, Olga Kirilenko, kao i Monika Beluči i mnoge druge.

Osim dobrog odela i zanosne lepotice, Bond uvek seda u najnoviji model automobila koji ostavlja bez daha: vozio sve od Alfa Romea, AMC, Aston Martina, Audija, Bentlija, BMW, preko GM, Forda, Lotusa, pa do Mercedesa, Rols Rojsa i Saaba. Najpoznatiji Bondov automobil svih vremena je svojevrsni Aston Martin DB5 iz 1965. godine, korišćen u filmu “Goldfinger”.

Zaštitni znak mu je Valter PPK polu-automatski pištolj, prvi put korišćen u filmu "Dr. No" Zamenio ge je 25 ACP Bereta. Kasnije, u filmu “Sutra ne umire nikad” Bond koristi Valter P99, 9mm polu-automatski pištolj, da bi se vratio klasičnom PPK u filmu “Zrno utehe”.

 Uticaj Bondovih filmova u Hladnom ratu bio je ogroman. Oni su doveli i do zvaničnih političkih reakcija: Nakon filma "Iz Rusije s ljubavlju", Sovjetski savez je bio toliko uvređen da ne samo da je zabranio sve filmove o Bondu do sredine sedamdesetih, već je izvršio i pritisak u mnogim zemljama da zabrane film u bioskopima.

Inače Bond je u SSSR-u zvanično proglašen nepoželjnom osobom. Diplomatske sankcije za izmišljeni lik bile su zaista jedinstven događaj.

Špijunske naprave, trikovi, automobili, žene, zabave i spektakularne lokacije za snimanje filmova – mnogi gledaoci i danas uživaju u zabavnim momentima. Ono što je zaista važno su negativci i scenariji ispunjeni neizvesnošću.

Sam Bond menja nijanse i ima vrlo malo prostora za promene i igru. On je taj koji uvek pobeđuje. i uvek će biti Britanac i uvek muškarac. Producenti su to jasno dali do znanja u najnovijem filmu, "Nije vreme za umiranje".

Ali to ne važi za njegove protivnike te se negativac  menjaja u skladu sa vremenom.

Preko zlih Nemaca i Hladnog rata, zatim pretnje svetskom miru ("Dijamanti su večni", "Samo dvaput se živi" ili "Operacija Svemir"), nuklearne terorističke grupe ("Operacija Grom"), prvog rata u Afganistanu ("Dah smrti"), krijumčara droge Centralne Amerike ("Dozvola za ubistvo"), postsovjetskih krijumčara oružja ("Zlatno oko"), sukoba oko resursa ("Zrno utehe"), pa sve do terorizma i digitalnog masovnog nadzora ("Spektra").

Saga o Bondu odražava posebne pretnje koje su karakteristične za određeno vreme. A koliko je zbog toga jako uzbuđenje, govori i najava novog negativca Ramija Maleka, koji glumi Safina u "Nije vreme za umiranje".

Mnoge zanimaju pitanja poput onih ko će sledeći glumiti Džejmsa Bonda, koje će zlo sada da preti, ali i o imidžu žena u filmovima. Gotovo je neverovatno koliko jedan izmišljeni lik može da pokrene debate.

Svako vreme i svako društveno pitanje želi da se odrazi u Bondu, a svaka zemlja i svaki grad žele da budu na platnu iza agenta 007 dok progoni zlikovce i doživljava avanture. Bond već je dugo zajednički evropski mit, rođen u Hladnom ratu.

Filmovi 007 ne mogu se zamisliti bez prepoznatljive muzike. Autor ove muzike je Monti Norman engleski kompozitor, koji je ovu temu komponovao za “Dr No”, prvi film o agentu 007. Samo tada je ova tema upotrebljena na uvodnoj špici. U svim narednim filmovima upotrebljavane su pesme koje su specijalno komponovane za svaki film.

One uglavnom nose naziv po filmu, izvodi ih neki aktuelni izvođač. Danas je posebna čast komponovati i izvoditi muziku u Bond filmu,

Širli Bejzi, “Djuran djuran”, Tina Tarner i Madona samo su neki od umetnika koji su pravili muziku za ranije delove filma. Adel i Sem Smit dobili su Oskara za muziku u poslednja dva dela 007 franšize - "Skajfol" i "Spektra".

A tu su i Karli Sajmon, Pol Makartni i “Vings”, Luj Armstrong koji je jednu od svojih poslednjih pesama napisao za ovaj filmski serijal, ali i Rita Kulidž, Lani Hol i “A-ha”.

Bilo da u ruci drži martini - promućkan, ne promešan - ili pištolj, izbegava metke, skače sa zgrade, vozi helikopter, potapa podmornice, ili zavodi lepotice niko ne može da odoli čarima Džejmsa Bonda.

(G.J.)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR