Glas Javnosti

UPOZORENJE ELTONA DŽONA: Zbog POSTBREGZIT VIZNIH OGRANIČENJA: izgubićemo generacije MLADIH MUZIČKIH TALENATA

Pop kultura
Autor: Glas javnosti

Poznati Britanski kantautor Elton Džon upozorio je evropske poslanike da bi britanska muzička industrija mogla da izgubi generaciju muzičkih talenata zbog ograničenja Postbregzita. Radi se o tome da su troškovi za putovanje iz Britanije u EU toliko visoki da sprečavaju mnoge mlade muzičare da putuju Starim kontinentom kako bi stekli neophodno iskustvo za započinjanje sopstvene karijere.

Na ovakvu situaciju, pre svega, utiče strožiji vizni režim Evropske Unije (EU) uveden kada je Velika Britanija i zvanično napustila EU. Nakon toga su na snagu stupila postbregzit pravila za stanovnike Britanije. 

 

Nakon što je Britanija napustila Evropsku uniju krajem prošle godine, naime, granična EU kontrola je ponovo uvedena i kretanje ljudi između Engleske i zemalja EU, postalo je mnogo komplikovanije. Nova pravila za putovanja i ulazak na tržište rada stupila su na snagu 1. januara ove godine, nakon složenih pregovora o organizovanju odnosa između Britanije i EU nakon Bregzita.

 

Situacija se za mlade britanske muzičare ,,bliži katastrofi“

 

"Želeo bih da jasno dam do znanja da meni i umetnicima koji punimo dvorane i stadione nisu važni besplatni obilasci i besplatne vize,  već su one od izuzetnog značaja i predstavljaju veliko ograničenje za mlade muzičare iz Britanije koji tek treba da se ostvare na muzičkoj sceni“, objasnio je Elton Džon (Elton John). On je sadašnju situaciju sa postbregzit ograničenjima, u koje spadaju visoki troškovi i nepotrebna administracija za dobijanje besplatnih viza i mogućnosti obilaska evropskih muzičkih scena, tako neophodnih za buduću karijeru mladih muzičara, opisao kao ,,predstojeću katastrofu“, objavili su britanski mediji.

 

 

Poguban uticaj viza

 

Ovu poruku Eltona Džona mogli su čuti poslanici Evropskog parlamenta (EP) na sastanku Odbora za digitalizaciju, kulturu, medije i sport, koji je razgovarao o vizama za ljude u kreativnim industrijama.

 

Muzički agent Kreg Stenli (Craig Stanley) upozorio je, takođe, poslanike u Evropskom parlamentu na poguban ekonomski uticaj viza. On je naveo primer američkih umetnika koji  angažuju lokalnu opremu i pomoćno osoblje da bi otputovali u Britaniju i to čak do 90 odsto slučajeva, a oni potom pružaju usluge za muzičare u 27 članica Evropske Unije. Ukoliko bi im vize komplikovale ove poslove, postoji velika mogućnost da oni prebace svoje koncerte u druge zemlje koje imaju liberalniju viznu politiku, izjavio je Stenli za BBC, a preneli su mnogi svetski mediji.

(Glas Javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR