Glas Javnosti

U čast preminulog čuvenog kompozitora i dirigenta - turneja Ennio Morricone (FOTO+VIDEO)

Pop kultura
Autor: Glas javnosti

Sledeće godine će, u čast preminulog čuvenog kompozitora i dirigenta, Enia Morikonea, biti organizovan i premijerno izveden koncert na kome je Morikone radio pred kraj svog života, najavljeno je na njegovom zvaničnom veb sajtu.

Enio Morikone, kompozitor legendarnih filmskih tema, preminuo je 2020. u svojoj 91. godini. U tom periodu radio je na sasvim novom koncertnom iskustvu koje upućeni u projekat opisuju kao “jedinstvenu, sveobuhvatnu produkciju namenjenu velikim koncernim arenama”, prenosi muzički magazin NME.

Ovaj koncert organizovao je i osmislio sam Morikone, a sada će njime dirigovati njegov sin, Andrea Morikone. Šou će predstaviti brojne scene iz kultnih filmova za koje je Morikone komponovao muziku, kao i nastupe solo umetnika sa kojima je sarađivao.

Andrea Morikone je izjavio da će dirigovanje u ovom slučaju za njega biti gorko-slatko iskustvo. “Nedostaje mi otac, ali mogućnost da dirigentski upravljam kompletnim simfonijskim orkestrom i horom koji će izvoditi njegovu fenomenalnu muziku po njegovoj zamisli, biće jedno važno i duboko emocionalno iskustvo deljenja lepote njegovog stvaralaštva sa publikom širom sveta. Tome se veoma radujem”, rekao je on.
Turneja pod nazivom “Ennio Morricone – The Official Concert Celebration” će tokom novembra 2022. godine obuhvatiti evropske gradove kao što su London, Berlin, Brisel, Pariz, Prag, Budimpešta, a na njoj će posetioci biti u prilici da čuju i vide do sada nikada emitovane delove intervjua kao i snimke koji beleže Morikonea u trenucima svog rada.

Nakon što je preminuo, njegov kolega kompozitor filmske muzike i muzički producent, Hans Cimer, nazvao ga je ikonom.

“Od Enia sam naučio kako je naš posao da budemo najbolji prijatelji reditelja i pružimo im nadahnuće. Takođe, podsećao me je i da je najjednostavnije, najčistije i najiskrenije melodije najteže napisati. Da tako nešto i ne treba da bude lako, jer smo mi na misiji koju moramo shvatiti ozbiljno i zadržati osećaj skromnosti dok komponujemo”, istakao je Cimer a prenosi NME.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOSKOMENTAR