Glas Javnosti

SMRT FAŠIZMU, SLOBODA NARODU! Čuveni američki reper objavio POTRESNU sliku naše obešene partizanke (FOTO)

Pop kultura
Autor: Glas javnosti

Ajs Kjub, popularni američki reper i veliki borac za ljudska prava svojevremeno je na društvenim mrežama objavio fotografiju vešanja sedamnaestogodišnje partizanke Lepe Radić koja je obišla svet.

Lepu Radić Nemci su pogubili 1943. godine u Bosanskoj Krupi, da bi 1951. bila proglašena za Narodnog heroja. Pretpostavlja se da je reper, koji na društvenim mrežama često obaveštava o nemirima i protestima u Americi, i ovu fotografiju objavio u tom kontekstu. On u opisu nije ništa naveo, ali su mnogi pratioci vrlo brzo u komentarima objasnili o kome se radi.

Inače, Lepa Rodić je rođena 19. decembra 1925. godine u selu Gašnici kod Bosanske Gradiške. Drugo je od troje dece siromašnog zemljoradnika Svetozara Svete Radića. Preko strica Vladete, posle okupacije Jugoslavije 1941. Lepa se uključila u pripreme oružanog ustanka na Kozari.

Kada je u leto 1942. godine počela bitka na Kozari, Lepa je sa jednim bataljonom uspela da se izvuče iz obruča, ali su joj u toj ofanzivi poginuli otac i stric, a jedan brat je odveden u Jasenovac, odakle si nikada nije vratio. Krajem januara 1943. godine otpočela je Četvrta neprijateljska ofanziva, a Lepa je učestvovala u evakuaciji stanovništva i ranjenika i prihvatanju izbeglica koje su dolazile sa Banije i Korduna. Zajedno sa velikim zbegom naroda, početkom februara 1943. bila je zarobljena na Grmeču i sprovedena u Bosansku Krupu, gde su je Nemci obesili,piše nportal.rs

Fotografije njenog vešanja su pronađene 1945. godine kod jednog stradalog nemačkog vojnika prilikom oslobođenja Zagreba. Ova fotografija je potom umnožena i podeljana muzejima, a prilikom posete Muzeju revolucije u Mostaru prepoznao ju je jedan rođak i otkrio njen, do tada nepoznat, identitet.

Ispod fotografije, koju je reper objavio, može se pročitati veliki broj komentara u kojima se čak i citiraju njene poslednje reči, a među komentarima su se našle i izjave "Jugoslavija! Ona je heroj", "Smrt fašizmu, sloboda narodu"...

BONUS VIDEO: ĐOKOVIĆ GASI AUSTRALIJEN OPEN?

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR