Glas Javnosti

Smilja je glumila u samo jednom filmu i POSTALA LEGENDARNA: Kako je ČISTAČICA "ukrala" ulogu legendarnoj Raheli Ferari!

Pop kultura
Autor: Glas Javnosti

Mnoge uloge koje glumci odigraju ne budu zapažene. Svi oni bore se za tu jednu ulogu koju će svi da pamte i prepoznaju, i sa kojom će graditi karijeru filmske zvezde. Ali, Smilja Zdravković pred kamere je stala samo jednom, i to je bilo dovoljno da je publika zapamti zauvek.

Smilja Zdravković, čistačica Narodnog pozorišta, pred kamere je stala samo jednom, kada je igrala uilogu   Keve iz filma "Majstori, majstori".

Ideju da ulogu čistačice da Smilji, Goran Marković je dobio od Bogdana Diklića, otkrili su glumac i reditelj na proslavi četvrte decenije od objavljivanja ovog filma.

- Ta žena je bila čistačica u Narodnom pozorištu. Kao i u filmu radila je sve, kuvanje, čišćenje. Ja sam bio u velikoj dilemi kome da dam tu ulogu da igra. Pozvao sam Rahelu Ferari, koja je bila velika glumica. Igrala je u filmu "Nacionalna klasa" i imala jednu vrlo dobru scenu. Razgovarao sam sa njom i onda shvatio da, ako ta interpretacija bude artificijelna, to neće biti dovoljno efektno. Bolje da nađem nekog koga će ostali likovi tretirati kao stvar, kao pokućstvo - rekao je Goran Marković.

Onda je Bogdan Diklić predložio Smilju, čistačicu Narodnog pozorišta.

- Smilja se dobro snašla. A Rahela mi to nikada nije oprostila. Do smrti me je mučila. Nismo se mogli sresti, a da mi ne kaže: "Gorane, ja bih Vam to bolje odigrala" - kaže Marković sa osmehom.

Bogdan Diklić igrao je prosvetnog inspektora u svom maturskom odelu, Mira Banjac nije mogla da glumi, ako joj prave servirke iz školske kantine nisu bile publika, a Ljuba Moljac se toliko plašio visine da je u sceni kada visi sa karika u fiskulturnoj sali, od zemlje zapravo odvojen svega metar.

Film "Majstori, majstori" digitalno je restauriran i premijerno prikazan u septembru prošle godine na stadionu Tašmajdan.

Kultni jugoslovenski film snimljen je za 18 dana.

(Glas Javnosti)

 

 

 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR