Glas Javnosti

SLAVNI PISCI SA ČUDNIM NAVIKAMA: Konan Dojl prizivao duhove a Balzak pio 50 šoljica kafe dnevno!

Pop kultura
Autor: Glas javnosti

Gertruda Stajn

Inspiraciju je pronašla u rutinskim zadacima, bez obzira gde se nalazila. Na primer, mogla je da počne da piše sedeći u kolima dok je njena partnerka bila u radnji. Za nju su užurbane ulice i saobraćajna gužva u Parizu bile jak izvor inspiracije, prenosi Laguna.

Vladimir Nabokov

Nabokov je koristio indeks kartice na kojima je pisao romane. Čuvao ih je u maloj kutiji i mogao je da ih preuredi u bilo kom trenutku. Čuvao je i nekoliko ovakvih kartica ispod jastuka, za slučaj da mu iznenada sine ideja. Tako je uvek bio spreman da je zapiše.

Džejn Ostin

Džejn Ostin je duboko marila za svoje likove. Toliko je marila da je zamišljala njihove buduće živote čak i nakon što je završavala pisanje romana.

Onore de Balzak

Onore de Balzak je nalazio inspiraciju za pisanje svojih dela pijući kafu. Tako da je znao da popije i do 50 šolja kafe dnevno. Studije ukazuju da Balzak skoro uopšte nije spavao dok je pisao roman „Čiča Gorio“. Očigledno je razlog tome bila količina kafe koju je pio.

Artur Konan Dojl

Iako je njegov Šerlok Holms izuzetno razuman junak, sam Konan Dojl lično nije bio toliko racionalan. Posvetio se spiritualizmu nakon smrti sina u Prvom svetskom ratu i čak je probao da priča sa mrtvima. Takođe je verovao da njegov prijatelj Hari Hudini ima magične moći, ma koliko ga Hudini uveravao u suprotno.

Den Braun

Braun veruje da je najbolji lek za prevazilaženje blokade pri pisanju da visite naopačke. On tvrdi da mu ova "terapija" pomaže da se opusti i koncentriše na pisanje. On takođe na svom stolu drži peščani sat i odlaže posao na svakih sat vremena da se rastegne, uradi sklekove i trbušnjake.

(Glas javnosti/Telegraf)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR