Glas Javnosti

Senka 'Tamne strane sunca' zasenila čitav Holivud: Kako je Bred Pit 'ludeo' za Crvenom zvezdom dok je iz Srbije kroz jugoslovenski film krčio put ka legendi

Pop kultura
Autor: Glas javnosti

Kada se spomene ime Breda Pita, na "prvu loptu" ljubitelji filma sete se "Biti Džon Malkovič", "12 majmuna", "Borbenog kluba", kasnije triologije "Oušn", Troje, ali je široj javnosti malo poznato da je Pit svoju prvu ulogu imao u filmu (tada) jugoslovenske produkcije po imenu "Tamna strana sunca", delu Božidara Nikolića, a u kom je glumio uz Milenu Dravić.

Pit je svoju karijeru započeo 1987. godine, kada je bio statista u četiri filma - u "Hanku" je glumio momka na plaži koji pije piće, u filmu "Bez izlaza" ("No way out") gosta na žurci, potom je usledio film "Ničija zemlja" ("No Man's Land") gde je bio konobar, a prvu godinu svoje karijere zaokružio je ulogom u filmu "Manje od nule".

A onda je sat otkucao ponoć, staru 1987. zamenila je nova 1988. godina, sa kojom je započeo uspon karijere momka iz Šanija, Oklahoma. Kasting za film "Tamna strana sunca" održan je u "Metro Goldvin Majer" (MGM) studiju, a Nikolić je među 400 glumaca odabrao baš Breda Pita.

- Kada sam mu rekao da je dobio ulogu, otrčao je do travnjaka, počeo da skače i da pravi kolutove od sreće, rekao je Nikolić pre nekoliko godina. 

U narednom periodu Pit je dolazio u Beograd nekoliko puta, a jedan od najvećih utisaka ostavila je - Crvena zvezda.

- Početkom devedesetih, kada je Crvena zvezda harala Evropom, došao je u Beograd da me posjeti. Odveo sam ga na utakmicu, ne sjećam se tačno s kim je Zvezda igrala. Bio je oduševljen kada je na “Marakani” vidio 100.000 ljudi i glasno je navijao za Zvezdu, otkrio je Nikolić u intervjuu koji je dao "Presu".

Snimanje filma započelo je 1988. godine, ali je završeno tek 1997, kada je Pit već postao jedan od najpoznatijih glumaca Holivuda i u biografiji imao glavne uloge u filmovima poput "Sedam" ili "Intervju sa vampirom". Tako je njegova prva uloga pala u zapećak, ali ostalo je svedočenje o početku jedne blago rečeno blistave karijere koje možda ne bi bilo da šansu nije dobio u filmu jugoslovensko-američke ko-produkcije. 

Pored tada 25-godišnjeg Pita, koji glumi Rika, Klejtona, momka koji boluje od bolesti kože i u potrazi za lekom dolazi u Jugoslaviju, u filmu se pojavljuju i Milena Dravić kao njegova majka, Gorica Popović i Sonja Savić.

 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR