Glas Javnosti

REKLA PA POREKLA: Tereza Kesovija od 'Nema tih para za moj koncert u Srbiji' do 'Prijatelji stari gde ste'

Pop kultura
Autor: Glas Javnosti

Jedna od velikih zvezda sa prostora Ex Jugoslavije, vrlo često nazivana DIVOM, je Tereza Kesovija. Ona je Hrvatska pevačica, rođena u Dubrovniku, poznata po divnom glasu i stasu. Međutim, ipak se pamte i vređanja i optužbe koje je izgovarala na račun Srba i Srbije, ne tako umilnim glasom.

-Nema tih para zbog kojih bih tamo nastupila. Moja duša nije na prodaju.- govorila je Tereza tokom godina odbijanja da peva u Srbiji, kao i da ne želi da peva "četnicima koji su joj otuđili klavir".

''Nek idu svi koji hoće, poštujem njihov stav, jer svako radi prema svojim moralnim kriterijumima. Ja, koja sam zbog rata sve morala da nadoknadim, imam i te kako dobre razloge da nikad ne nastupim u Srbiji''

Naime, Tereza je sa oduševljenjem pozdravila i oslobađanje Ante Gotovine optužbi za ratne zločine.

-U devet sati trebala sam biti na rehabilitacijskim vežbama zbog operacije kolena, a došla sam u 10.30 jer sam pratila čitanje presude. Suze su mi potekle i ništa me više ne boli! Jako sam sretna, nemam reči! Poznajem Antu Gotovinu, predivan je čovek bez trunke grubosti u sebi i s ogromnim osećajem za pravdu. Želim mu da sad uživa u deci i da njega i Mladena Markača milijardu puta čuva dragi bog- bile su njene reči.

Za vreme hrvatskog domovinskog rata, Tereza je bila prilično aktivna na skupovima posvećenim veličanjem lika i dela klerofašiste Franje Tudjmana, a zanimacija joj be bila i lamentiranje po hrvatskim medijima o tome kako su joj zli Srbi spalili kuću.

Dugo posle završetka rata, Tereza je davala svakakve izjave protiv Srba, sa ponosom ističući, kako njena noga nikada u Srbiju kročiti neće.

Međutim, u januaru 2011. godine Tereza je ipak zapevala u Srbiji, i u Novom Sadu i u Beogradu. 

-Svima sam sve oprostila, ali bol ne mogu zaboraviti. Koliko je bila duboka rana, toliko je vidljiv i ožiljak. No, upornim izbegavanjem nastupa u Srbiji samo bih još više raspirivala vatru koja svima može naštetiti. Postalo mi je glupo što već 22 godine nisam bila u Beogradu. Red je da odem iz poštovanja prema onima koji me vole sve te godine. Sve što sam ranije govorila bilo je zato što sam bila pogođena onim što se događalo- rekla je tada za Slobodnu Dalmaciju.

Kada se pojavila na konferenciji za novinare u Beogradu odmah je zapevala "Prijatelji stari gde ste".

-Predugo nisam bila ovde, ne mojom i vašom krivicom, ali uverena sam da ću vas pesmom uveriti da vas volim najviše na svetu. Sve ružne stvari treba ostaviti u prošlosti i uz ljubav gledati u bolja vremena. Lako je govoriti o ljubavi, teško je pevati, a ja ću vas uveriti da najlepše pevam o ljubavi- dodala je ona.

Srpski pevači tada su se "digli" protiv gostovanja Tereze Kesovije!

Zorica Marković: Pišaju po nama, mi zaboravljamo

''Mi smo bili i ostali budale i za mene nije ništa novo što Hrvati dolaze da pevaju kod nas. Mogu da nas biju, bombarduju, pišaju i kenjaju po nama... Mi sve zaboravljamo i opraštamo. Nisam šovinista, ali trebalo bi da se stidi svako ko bude otišao na koncert Tereze Kesovije.''

Maja Nikolić: Ko ode na koncert, nek se stidi

''Treba da bude sramota svakog Srbina koji ode na koncert Tereze Kesovije. Bila bih najsrećnija da Sava centar bude prazan. Organizatori koncerata su najveći nacisti jer rade to isključivo zbog novca. Krivi su i naši političari i estradni menadžeri, jer su očigledno zaboravili šta su nam ovi sve radili. Zaboravili smo da su nas ubijali...''

Nada Topčagić: Srbi svima praštaju

''Ja sam pevala u Vukovaru pod prisilom. Pola autobusa vojnika naoružanih 'kalašnjikovima' je stalo pred moju kuću i ja sam morala da pevam tamo. Imala sam velikih problema zbog toga. Možda je i Tereza pod prinudom pljunula Srbe i Srbiju. Ipak, Srbi uvek praštaju. Samo drugi nikad ne praštaju Srbima."

Bora Čorba: Tuđe govno nam uvek lepše miriše

''Nemam komentar na to, zaista. Beograd je bio i ostao veliki grad, u kojem ima mesta za sve, a nama je oduvek tuđe govno lepše mirisalo nego naše.''

Znači, kako je išao redosled? Prvo je rekla da nikad neće u Srbiju, onda je došla sa parolom "prijatelji stari gde ste", zatim zdušno pozdravila oslobađanje hrvatskih genarala iz Haga, a na kraju priznala da je u Beogradu pevala zbog novca !?

Velika prašina podigla se tada kada je Kesovija izjavila da je u Beogradu pevala samo zbog para i da ona mora od nečega da živi.

Negudo posle ove izjave usledilo je "Nije meni do para, nego do ljubavi, zato sam promenila mišljenje i pevaću u Srbiji".

Da ne bismo ponovo sumirali i izgubili se u svim izjavama, poricanjima, ljubavi i mržnji ostalo je samo da se doda jedna stvar.

Naime, koncert Tereze Kesovije, kako se tada navodilo, finansiralo je Ministarstvo kulture Srbije.

Ali dobro, oni da nas pljuju, mi da ih plaćamo, ništa se nije naročito promenilo.

 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR