Glas Javnosti

NEVEROVATAN NAČIN NASTANKA KULTNOG HITA! Queen i David Bowie su mrtvi pijani napisali "Under pressure"! (VIDEO)

Pop kultura
Autor: Glas javnosti

Queen i Dejvid Bouvi napisali su legendarnu rok pesmu "Under Pressure" dok su bili pijani u Švajcarskoj, ali su slučajno zaboravili kultni rif pesme.

Tokom poslednje epizode “Queen the Greatest“, tri preživela člana benda i producent Reinhold Mak otkrili su kako je nastala  legendarna pesma “Under Pressure”. Serija na YouTubeu uključivala je arhivske snimke pokojnog Dejvida Bouvija i pevača Queena Fredija Merkjurija.

Bouvi je 1981. stigao u studio Queena u Montreu nakon što ga je nazvao producent po imenu Dejv Ričards.

- Tamo su snimali i Dejvid je znao da sam u gradu, nazvao me je i pitao da li bih sišao, da li bih želeo da dođem i vidim šta se dešava - prisetio se Bouvi na snimku.

- Pa sam otišao i te stvari se dešavaju, znate, odjednom pišete nešto zajedno i to je bilo potpuno spontano, sigurno nije bilo planirano. Bilo je neobično!
Bubnjar Queena Rodžer Tejilor rekao je u videu da je proces saradnje iniciran – alkoholom, piše Insider.com

- Pa, mislim da je proces bio u tome što smo svi bili pijani i u studiju, i samo smo se zabavljali svirajući neke stare pesme – rekao je je Tejlor.  

– Sećam se nekoliko starih Cream pesama, i šta god nam je palo na pamet, i mislim da je Dejvid rekao: ‘Slušaj, sačekaj malo, zašto ne napišemo neku svoju?”.

Gitarista Brajan Mej (74) rekao je da je basista Džon Dikon smislio čuveni rif za “Under Pressure” i više puta ga svirao dok je bio u studiju.

Grupa je kasnije otišla da kupi picu, ali dok su se vratili, Dikon je zaboravio taj rif.

-  Potpuno je zaboravio. Sve, svaki delić – rekao je Tejlor.

- Na sreću, svirao ga je toliko puta, da sam ja uspeo da se setim.

“Under Pressure” je objavljena u oktobru 1981. godine i postala je međunarodni hit. Pesma je provela 16 nedelja na Billboard top listi.

Jedanaest godina kasnije, Merkjuri je umro u novembru 1991. godine u 45. godini od komplikacija izazvanih AIDS -om. Bouvi je preminuo 2016. godine u 69. godini nakon bitke sa rakom.

Ali, "Under Pressure" je ostala zauvek:

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR