Glas Javnosti

PREMINUO MILAN LANE GUTOVIĆ! ODLAZAK NEPONOVLJIVOG BARDA GLUMIŠTA

Pop kultura
Autor: Glas javnosti

Glumac Milan Lane Gutović preminuo je u 75. godini na Vojnomedicinskoj akademiji posle teške bolesti, javlja agencija Beta kojoj je to potvrđeno. Glumca Milana Gutovića zvanog Lane najšira publika zna po replici “ne znam zašto sam ovo ispričao, ali u svakom slučaju ne može da škodi” iz njegovih TV minijatura i ulogozi Srećka Šojića u filmskom serijalu „Tesna koža“ i seriji „Bela lađa“.

Lane Gutović srpski filmski, televizijski i pozorišni glumac, voditelj i jedan od omiljenih komičara današnjice jednom rečju istinski šoumen.

Srećnoj generaciji mališana ostao je u sećanju kao otkačeni pustolov u istimenom serijalu, ali je snimio i više od 400 epizoda emisije “Dobro veče, deco”, koja se od 1996. do 2003. prikazivala na RTS-u

Ostao je prepoznatljiv po svom specifičnom i neponovljivom stilu i humoru za kogji bi danas rekli da je na granici političke korektnosti, ali je nepobitna činjenica da je veoma često mamio osmehe na lica svih generacija, a njegove replike poput “Đole ne uzbuđavaj se” iznova se ponavljaju se u svakodnevnom  životu.

Serijal kratkih emisija “Ne može da škodi” činile su zanimljive anegdote ili saveti koji je Lane pričao publici, a forsirao je neku vrstu stend-ap komedije te su se uglavnom sastojale od šala. Umeo je da se šali na račun žena, pa je time dobio status šoviniste. Postoji anegdota da ga je na pijaci pretukla grupa žena upravo zbog tih šala.

Više od tri decenije, Milan igrao svoj neponovljivi kabare „Obično veče“ sa kojom je proputovao ceo svet, a ova predstava je prva koja je na srpskom jeziku igrana na Brodveju.

Rođen je 11. avgust 1946. godine u beogradskom naselju Umka, a živeo u Kumodražu, bio je član grupe Bojanove bebe koju je okupio reditelj Bojan Stupica, zajdno sa Svetlanom Bojković, Josifom Tatićem, Ivanom Bekjarevom i drugima.

Želeo je da se bavi zanimanjem u kome neće imati mnogo kontakta sa ljudima, ali se na nagovor sestre odlučio se za glumu u kojoj je on neizbežan.
Nekoliko puta je dobijao godišnje nagrade JDP-a, nagradu Zoran Radmilović, Sterijinu nagradu i brojne druge.

Bio je nosilac liste DSS-a na opštini Voždovac, ali nakon dobijanja vlasti, nije se politički angažovao, ali se  predsednik Udruženja umetnika zalagao da nacionalne penzije budu 1.000 evra, ali njihov iznos se prepolovio.

Iz dva braka Ima troje dece Milicu, Janka i Spasoja.

Odbio je veliki broj projekata jer nije želeo da sarađuje sa kolegama koje mu se ne dopadaju, a 2016. godine je dobio mural sa svojim likom koji je uradio umetnik Andreja Josifovski. I do karja je ostao svoj.


(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR