Glas Javnosti

Pakleni put do uspeha autorke romana o Hariju Poteru: 10 nepoznatih činjenica o Dž. K. Rouling (FOTO)

Pop kultura
Autor: Glas javnosti

Postati planetarno poznati književnik uopšte nije lako. Toliko kvalitetnih i manje kvalitetnih knjiga se izda godišnje da su zaista male šanse da će baš vaša postati bestseler. Ipak, to je pošlo za rukom Dž. K. Rouling, autorki serijala romana o Hariju Poteru. Njen put do uspeha, međutim, nije bio nimalo lak.

Ovo je 10 zanimljivih činjenica koje možda niste znali o ovoj slavnoj spisateljici.

1. Dž. K. Rouling je rođena 1965. kao Džoana Mari. Ona je izabrala pseudonim Dž. K. Rouling da bi sakrila svoj pol, jer je ranije postojalo verovanje da tinejdžeri neće čitati knjige za mlade ako ih je napisala žena.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by J K Rowling ? (@jkrowling_official)

2. "K"  u njenom pseudonimu je skraćenica za Ketlin, što je bilo ime njene bake.

3. Dž. K. Rouling je priznala da nije imala baš srećno detinjstvo. Njen otac je bio čovek preke naravi i njih dvoje se nisu lepo slagali, dok je majka bolovala od multiple skleroze.

4. Lik Hermione Grejndžer iz romana o Hariju Poteru Dž. K. Rouling je osmislila po uzoru na sebe iz perioda kada je imala 11 godina.

5. Kada je pisala roman Hari Poter i Kamen mudrosti, Dž. K. Rouling je sa ćerkom živela kod svoje sestre. U to vreme ona nije imala stabilan izvor prihoda i koristila je socijalnu pomoć.

6. Dž. K. Rouling je poslala prvi roman iz serijala o Hariju Poteru na adresu čak dvanaest poznatih izdavačkih kuća. Svaka od njih ju je glatko odbila, a tek kada je kontaktirala izdavačku kuću Bloomsbury iz Londona, dobila je ponudu za saradnju. Zanimljivo je da su je oni posavetovali da nađe stalan posao jer "nema para od pisanja dečjih knjiga". Knjiga je objavljena nakon što je osmogodišnja ćerka direktora pročitala sirov rukopis i potpuno se oduševila romanom koji je kasnije postao planetarni hit.

7. Kada je došlo vreme da se romani o Hariju Poteru adaptiraju za veliko platno, Dž. K. Rouling je insistirala da oni budu snimljeni u Velikoj Britaniji i da u njima igraju glumci isključivo iz ove zemlje.

8. Dž. K. Rouling je 2004. postala prvi književnik koji je od prodaje svojih dela postao milijarder. Imajući u vidu njenu finansijsku situaciju na početku karijere, to je ogroman uspeh.

9. Kada je trebalo da kupi venčanicu za svoje drugo venčanje 2001, Dž. K. Rouling je otišla u radnju prerušena, budući da je već tada bila poznata i nije želela da je ljudi uznemiravaju.

10. Dž. K. Rouling je svojoj ćerci dala ime Džesika po Džesiki Mitford, poznatoj engleskoj književnici i jednoj od najvećih uzora autorke Harija Potera.

(Glas javnosti/Fact site)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOSKOMENTAR