Glas Javnosti

OPET SU NAS 'ISPLJUVALI': Srbija se ovako pominje u najgledanijoj seriji na Netfliksu! Ni Francuska nije bolje prošla

Pop kultura
Autor: Glas Javnosti

Netfliksova serija "Emily In Paris" (Emili u Parizu) je na prvom mestu po gledanosti u Srbiji u prethodnih nedelju dana. Međutim, to i čudi jer su nas žestoko opleli u njoj.


Serija podjednako ima ciničan i nipodaštavajući ton prema ostalim kulturama i nacionalnostima. Između ostalog u jednoj sceni glavna akterka Emili prisustvuje snimanju reklame za parfem brenda koji ju je angažovao. Na snimanju se pojavljuje Srpkinja koja se skida gola za potrebe reklame.

Naime, Emili rešava problem zaključkom da reklama degradira žene, a Srbe predstavlja kao narod koji bi uradio bilo šta za novac.

Priča koja je modernija i svakako drugačija verzija kultne HBO serije "Se*s i grad" prati život pomodarskog života glavne junakinje u Parizu. I pored relativno pristojnih ocena kritičara na području Amerike, evropski televizijski i filmski kritičari nazvali su "Emili u Parizu" još jednim sramotno glupim i stereotipnim viđenjem Evrope iz ugla Amerike.

Kako prenosi "Hollywood Reporter" scenaristi su priču prepunili stereotipima i ignorisanjem francuske kulture, glorifikacijom nerealne verzije parka u glavnom gradu Francuske sa povremenim nipodaštavanjem njihove kulture.

Francuzi su predstavljeni kao lenje osobe koje uvek kasne na posao sa neizbežnim stereotipom da flertuju i ne žele nikakvu emotivnu vezu.

(Glas javnosti/Blic)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 


AKTUELNE VESTI S MREŽAHOROSKOP