Glas Javnosti

OPET MARKO BRKOVE SUČE: JA SAM UBEDIO ARKANA DA NE BUDE PINGVIN, VEĆ TIGAR!

Pop kultura
Autor: Glas Javnosti

“Ide Marko i brkove suče” - bio je omiljeni džingl verovatno najpopularnije radio emisije ikada u beogradskom etru sa talasa "Studija B", koju je maestralno vodio Marko Janković.

Radio "Studio B" je bio medijska senzacija sedamdsetih i osamdesetih godina prošloga veka na ovim našim prostorima. Privilegije Londona, Pariza ili Rima u muzičkom svetu i slobodnom duhu bile su neznatne u odnosu na Beograd jer mi smo imali naš "Studio B", uz rame sa njima.

A "Studio B" je imao tri emisije koje nisu imale granice slušanosti, jer se govorilo da ko njih nije slušao taj kao da nije živeo u tom vremenu. “Beograde, dobro jutro” Duška Radovića, “Beogradsku razglednicu” Đoke Vještice i “Od doručka do ručka” Marka Jankovića!

Gost kanala "Glasa javnosti" je jedan od ta tri najveća musketara - Marko Janković!

Marko Janković je 1970. godine bio jedan od osnivača radija "Studio B". Prvo je bio muzički-saradnik a zatim postaje voditelj-novinar i bavi se isključivo rok muzikom. Vremenom postaje jedan od najpoznatijih disk-džokeja u Jugoslaviji, bio jedinstven u tom englesko-američkom stilu puštanja muzike brzog tempa.

Od 1975. vodi emisiju "Od doručka do ručka" u kojoj mu gostuju najpoznatiji pevači, glumci, pisci ili političari. Uključuje uživo slušaoce da ćaskaju sa velikanima, što je do tada bilo teško zamislivo. Njegova duhovitost i neposrednost u tim emisijama postaje uzor desetinama generacija. U jednu emisiju dovodi, bez znanja nadređenih, zabranjenog disidenta Milovana Đilasa, što je bio najveći moguć skandal za to vreme. Takođe, "Beogradski fantom" koji se jurio kolima sa policijom po ulicama Beograda, zvao je Marka Jankovića zvao svakog dana na radio da saopšti gde će se pojaviti. A Marko je to uživo prenosio!

Radiće kasnije i u mnogim novim medijia ali će zbog slobodnog duha više puta biti suspendovan, nego nagrađivan. Biće osnivač i Demokarske stranke i DSS-a, ali će ih napustiti kada iznevere poverenje građana. Urbana legenda tvrdi da Marko nikada nije izneverio ni sebe a ni ljude koji ga poštuju.

Pre godinu dana preminuo je Zoran Modli, Markov veliki prijatelj ali i čovek koga je najviše cenio u tom njihovom čarobnom radijskom svetu. Samo dva dana kasnije Marko je doživeo ozbiljan moždani udar od koga se, posle godina dana lečenja, uspešno oporavio i u istom svom stilu priča za "Glas javnosti".

Sa Markom Jankovićem pričamo o godinama iza i onima ispred nas. Iskreno, fajterski bez pardona, jer on ne ume drugačije, ni kada bi hteo.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR