Glas Javnosti

OD KADA JE AJVAR ALBANSKI PROIZVOD? Dua Lipa posle Kosova sada prisvaja i srpsku hranu (VIDEO)

Pop kultura
Autor: Glas Javnosti

Naime, Dua Lipa (24) gostovala je kod Šona Evansa u emisiji "Hot ones", emisiji u kojoj voditelj postavlja pitanja poznatima, koji pokušavaju da odgovore dok jedu mnogo ljuta pileća krilca.

- Koji je albanski delikates koji bi svako trebalo da proba pre nego što umre? - pitao ju je Šon.

- Oh, ajvar! - kao iz topa odgovara Lipa, koja potom objašnjava kako se pravi i kako izgleda ajvar.

- To je kao smesa od pečene paprike, dobija se u tegli, ljuto je, divno je i ide uz sve! Uz jaja, uz pitu od spanaća koja je još jedan albanski specijalitet - rekla je ona.

Naredni kadar u emisiji, dok ona još priča o ajvaru, je slika ajvara i to ona na kojoj piše - Leskovački ajvar.

Na Vikipediji ajvar se vodi kao srpski proizvod:

"Ajvar je specijalna vrsta salate, specijalitet balkanske kuhinje, napravljena od crvene paprike. Ajvar je poreklom iz Srbije, pa se naziva i "srpska salata" ili "srpski povrtni kavijar". Koristi se kao dodatak mnogim jelima, a najčešće kao hlebni namaz. Uz papriku se najčešće dodaje i plavi patlidžan. Salata od čistog plavog patlidžana se zove pinđur, tako da se za njihovu mešavinu naizmenično koriste oba izraza. Ajvar se tradicionalno pravi na jesen, kada je puna sezona paprike, i koristi cele godine. Ajvar se pravi i od ljutih i od slatkih paprika. Priprema se ručno u otvorenim šerpama na šporetu na drva. Pre same pripreme ajvara, paprike se ispeku, pažljivo oljušte, ocede i samelju. Pre serviranja obično se doda malo sitno iseckanog, posoljenog belog luka. Ime potiče od turske reči havyar, što znači „usoljena/slana ikra“, i deli etimologiju sa kavijarom"

Brojni izvori govore o tome da je ajvar ipak srpskog porekla, iako mu ime potiče iz turskog jezika i znači kavijar (havyar).

Nažalost, ajvar se ne može zaštiti patentom kao svesrpski proizvod, ali se mogu zaštititi ajvari sa užih geografskih područja. To su učinili povrtari sa juga Srbije, okupljeni oko udruženja "Leskovački ajvar", sa namerom da proizvodni proces bude organizovan i kontrolisan u skladu sa evropskim i svetskim standardima.

Inače, na jednom sajtu navodi se izjava jednog etnologa koji kaže da je prvi recept za ajvar bio u Novom Sadu, u vreme kada je on bio deo Austrougarske.

(Izvor: Telegraf.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR