Glas Javnosti

NE PRESTAJE DA ŠOKIRA! Razmišljam o smrti svaki dan! Seks mi je veoma važan!

Pop kultura
Autor: Glas javnosti

Čuvena performans umetnica Marina Abramović već više od pet decenija fascinira a često i šokira svet svojim performansima ali i izjavama za medije.

Umetnica koju uskoro čeka proslava 75. rođendana kaže da je život u ovom dobu zaista neverovatan. 

Moja baka, koja je doživela 103 godine, govorila mi je da tek u sedamdesetim život počinje da biva stvarno interesantan. Slobodan si da radiš šta god ti je volja, a imaš i mudrost koja ti to omogućava.

Ništa manje kontroverzni nisu ni njeni stavovi o smrti za koju kaže da o njoj razmišlja svaki dan. 

Tek kad razmišljaš o smrti možeš u potpunosti da uživaš u životu. To znači da ne smeš da praviš gluposti: sve nevažno ti nije na umu, jer znaš da se smrt može dogoditi svakog časa, svakog minuta – znaš da si u poslednjem stadijumu. Po njenom mišljenju, njoj kao umetniku je obaveza da promisli šta ostavlja društvu. Jer, ako imaš neki dar, moraš da ga pažljivo neguješ. Dar nije dat tebi samom, već je tebi dat da bi ga dao društvu. Zato je neophodno pažljivo smisliti kako ostaviti smisleno delo iza sebe.

Ljubav njenog života, veza sa Ulajem koja je trajala 12 godina, završila se neslavno. Marina je Ulaju morala da isplati 250.000 evra zbog kršenja ugovora o prodaji zajedničkih dela i sud u Holandiji ali posle velikog razočarenja odlučila je da mu oprosti. 

Bilo je to iskustvo koje neverovatno nagrađuje, jer je bes otrovan, ne samo prema drugoj osobi, već i prema sebi samom. I sada se sećam Ulaja sa nežnošću, rekla je Marina za bivšeg partnera koji je preminuo 2020. godine. 

Ipak, najviše pažnje privukle su njeni stavovi o seksu za koji kaže da joj je uvek bio važan i da je pogrešno mišljenje da ženama nije do njega posle menopauze.

Za mene je seks, posle menopauze, postao još bolji, jer ne moraš da brineš o neželjenoj trudnoći. Sada imam dečka koji je mlađi od mene 21 godinu. I to je fantastično! Nemam apsolutno nikakav problem sa tim što sam seksualno veoma aktivna. To me čini srećnom. Seks vidim kao neophodnu životnu ravnotežu, uz dobru hranu, humor i radost spram života.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR