Glas Javnosti

Nakon 50 godina otkriven uzrok smrti Brusa Lija: Pričalo se da ga je ubila ljubavnica

Pop kultura
Autor: Glas javnosti

Prošlo je skoro pet decenija otkako nas je napustio Brus Li, a doktori sada tvrde da su otkrili prave razloge njegove iznenadne smrti.

Slavni glumac i majstor borilačkih veština preminuo je u 32. godini, 20. jula 1973. godine.

Vest o njegovoj smrti brzo se proširila svetom, a lekari su na osnovu odbukcije doneli zaključak da je umro od otoka na mozgu.

Kao uzrok stvaranja edema navedeno je da je u pitanju uzimanje određenih lekova protiv bolova, a nije dugo trebalo da počnu da kruže razne teorije o njegovoj smrti.

Kada su dospele u javnost fotografije njegovog otečenog lice, ubrzo su počele da kruže teorije zavere. Jedni su tvrdili da je otrovan, a kao glavnog krivca navodili njegovu tadašnju ljubavnicu. Drugi su tvrdili da su ga ubili kineski gangsteri, a oni sujeverni su otišli i korak dalje govoreći kako ga je ubilo prokletstvo.

Istraživači su sada 49 godina posle njegove smrti pregledali dokaze i zaključili da je Brus verovatno umro od hiponatrijemije.

„Drugim rečima, kažemo da je bubreg nije mogao da izluči višak vode, i zato je Brus Li umro“, napisao je tim stručnjaka u časopisu „Clinical Kidney Journal“.

Prema studiji, Brus je imao više znakova rizika za hiponatrijemiju, uključujući to što je pio velike količine tečnosti, koristio kanabis, koji povećava žeđ, a ispunjavao je i druge uslove koji smanjuju sposobnost funkcije bubrega, kao što je upotreba lekova i alkohola.

„Pretpostavljamo da je Brus Li umro od specifičnog oblika disfunkcije bubrega: nemogućnosti izlučivanja dovoljno vode za održavanje homeostaze vode, što je uglavnom tubularna funkcija. To može da dovede do hiponatrijemije, cerebralnog edema (otok mozga) i smrti u roku od nekoliko sati ako prekomereni unos vode nije usklađen sa izlučivanjem vode urinom, što je u skladu sa vremenskom crtom Lijeve smrti“, zaključuju u studiji.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR