Glas Javnosti

NAJTUŽNIJA PESMA SVIH VREMENA: Svi je znamo, ali mnogi ne znaju šta se iza stihova krije

Pop kultura
Autor: Glas javnosti

Jedna od najpoznatijih pesama 20. veka koje je obeležila ne samo karijeru grupe Kvin već čitavu jednu generaciju. Mnogi su je pevali, ali niko kao Fredi. Verovatno zbog toga mnogo ljudi ne zna da pesmu zapravo nije napisao on.

“The Show Must Go On” (“Šou se mora nastaviti”) je pesma grupe Kvin sa njihovog albuna “Innuendo” iz 1991. godine.

Iako važi mišljenje da ju se napisao Fredi Merkjuri i da ona predstavlja njegovu oproštajnu pesmu, to je samo delimično tačno. U stvari, osnovu je napisao gitarista Brajan Mej, inspirisan upravo Merkjurijevom borbom sa bolešću, njegovom hrabrošću i istrajnošću u poslednjim danima.

Pesma koju je otpevao kad niko nije verovao da može

Merkjuri je bolovao od side, iako se to tada nije zvanično znalo. Sredinom 1991. već je bio toliko bolestan da je jedva hodao, pa je Mej bio zabrinut da li će on biti i fizički sposoban da otpeva tako zahtevnu pesmu. Zato je demo verzije otpevao upravo Mej iako je morao da koristi falset na pojedinim, previsokim, deonicama.

Međutim, na iznenađenje svih članova grupe, kada je došlo vreme snimanja, Fredi je došao u studio, popio malo votke, ustao, rekao: “Ima da je jeb**o otpevam, dušo!“ i onda otpevao celu pesmu bez greške iz prvog pokušaja.

“Krenuo je i rasturio, potpuno je pokidao taj vokal,” sećao se kasnije Mej.

Nakon toga, Fredi Merkjuri već je bio preslab da bi snimio spot, pa za njega nije rađen novi materijal, već je sačinjen kolaž od spotova grupe načinjenih između 1981. i 1991. godine.

Tekst pun aluzija

Pesma govori o životu na sceni uopšteno, o tome da se svi lični problemi moraju ostaviti pozadi kada se nastupa, a tekst je pun aluzija i metafora.

Na kraju, tekst govori o odlučnosti i želji za životom:”I have to find the will to carry on with the show" (“Moram da nađem volje da nastavim šou“)

Džim Haton, Merkjurijev partner u poslednjih šest godina njegovog života jednom je izjavio da postoji stih koji najbolje opisuje Fredijeve poslednje dane života.

Po mom mišljenju, stih koji je najviše autobiografski je: “My make-up may be flaking but my smile still stays on” (“Šminka mi se možebiti ljušti, ali osmeh mi ne silazi”). Bilo je upravo tako. Bez obzira koliko je Frediju bilo loše, on nikada nije gunđao niti tražio bilo kakvo saosećanje. Ta bitka je bila samo njegova i ničija više, i on je uvek pokazivao hrabro lice, uprkos sve goroj situaciji," izjavio je Džim u intervjuu 1994. godine.

Nažalost, Fredi Merkjuri nije uspeo da pesmu nijednom izvede na nastupu. Preminuo je 24. novembra 1991. nedugo po objavljivanju albuma. I danas važi za jednog od najboljih pevača koji su ikada živeli.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 


AKTUELNE VESTI S MREŽAHOROSKOP