Glas Javnosti

NA DANAŠNJI DAN PREMINULA DŽENIS DŽOPLIN: Jedinstvena i nesrećna ROK KRALJICA! (VIDEO)

Pop kultura
Autor: Glas javnosti

Na današnji dan preminula je jedna od najpoznatijih i najboljih rok pevačica svih vremena - Dženis Džoplin.

Pevačica Dženis Džoplin umrla je na današnji dan pre 50 godina u 27. godini života, ali njene pesme prevazilaze vreme. Poznavaoci njene muzike smatraju da se njen trajni uticaj i popularnost mogu da prepišu njenim sirovim, originalnim i neustrašivim nastupima.

Dženis Lin Džoplin rođena je 19. januara 1943. u gradiću Port Artur u Teksasu, a umrla je u hotelskoj sobi u Los Anđelesu od posledica predoziranja heroinom 4. oktobra 1970. Bila je američka rok i bluz pevačica, tekstopisac i muzički aranžer.

NE PROPUSTITE


Pod uticajem umetnika kao što su Besi Smit, Otis Redinga, Bili Holidej, Rej Čarlsa, Tine Tarner, Arete Frenklin, Dženis je posedovala bluz stil, frazeologiju i melodiju, kažu poznavaoci.

Primljena je u Kuću slavnih rokenrola 1995. godine, dok je 2008. godine dospela na 28. mesto, od 100 najvećih pevača svih vremena, na listi magazina Roling Ston, a to je sve postigla pre svega svojim snažnim, nesputanim hrapavim glasom.

Karijeru je počela ranih šezdesetih kao folk i bluz pevačica po klubovima San Fransiska. Svetsku slavu je stekla krajem šezdesetih godina 20. veka, kao pevačica psihodeličnog esid rok benda Big Brother and the Holding Company.

Kasnije je nastupala i kao solo pevačica uz pratnju bendova The Kozmic Blues Band i The Full Tilt Boogie Band.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR