Glas Javnosti

MIRJANA JOKOVIĆ BILA JE VELIKA ZVEZDA JUGOSLAVIJE : Nakon velike ljubavi, napravila PREOKRET u životu

Pop kultura
Autor: Glas javnosti

Na vrhuncu slave jednostavno je otišla iz zemlje

Za Mirjanu Joković kažu da je bila najtraženija glumica stare Jugoslavije. U zvezde se vinula ulogama u fimovima Zaboravljeni, Vukovar, jedna priča, Podzemlje, Stršljen, Bure baruta.

Onda je samo nestala. Na vrhuncu slave jednostavno je otišla iz zemlje.

Mirjana Joković


FOTO: printscreen youtube

A bila je neverovatan talenat. Rođena u Užicu 1967, Mirjana je već sa devet godina počela da glumi u pozorištu i na filmu. Sa 16 godina je upisala glumu na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

Bila je deo čuvene turbo-klase profesora Vladimira Jevtovića, zajedno sa Vesnom Trivalić, Srđanom Žikom Todorovićem, Draganom Bjelogrlićem, Miloradom Mandićem Mandom, Draganom Petkovićem, Darkom Tomovićerm, Dudom Stojanović, Slobodanom Bodom Ninkovićem, Vesnom Stanojević, Brankom Puljić i Tatjanom Venčelovski.

Onda su stigle devedesete. I Mirjana je otišla u inostranstvo. Počela je da predaje glumu na Akademiji umetnosti u Valensiji, živela je u Njujorku gde je glumila na Brodveju, zatim u Bostonu i Los Anđelesu, gde je počela da predaje glumu na univerzitetu.

Mnogi su tih godina smatrali da je Mirjana otišla od rata ili da se dokaže u Holivudu. Ipak, priča kaže da je iza svega ljubav. Mirjana je zavolela Srđana Milenkovića za kog se i udala.

Misteriozni muškarac koji se decenijama krije od javnosti jedan je od retkih koji je uspeo da je osvoji. Pričalo se da je baš zbog njega iznenadno ostavila karijeru, prijatelje, porodicu. Njega su navodno privlačile daljine, a ona je bez dvoumljenja pošla s njim.

– Donela sam tu odluku. Nisam odbacila glumu, nego sam probala da živim na drugi način. Nisam mislila da su slava i popularnost najvažniji u životu. To je klopka zbog koje ljudi mogu da stagniraju, rekla je Mirjana.

Novi život u Americi doneo joj je slobodu.

– Doneo mi je vrstu slobode da je mogu da budem ja, bilo gde i bilo kad. Doneo mi je jednu vrstu apetita da naučim o drugim kulturama i razumem druge priče za koje nikad ne bih čula, ali i da vidim svet izoštrenijim očima, iz srca i duše. Naučila sam nove stvari. Nikad nisam zaboravila šta imam ovde, ja sam Srpkinja i volim našu kulturu, prijatelje i svoj grad. Međutim, volim i svet i druge narode. U Americi sam više od pola života. Definitivno imam dva doma – u Srbiji i Americi, dodala je Mirjana, koja se posle duže pauze u jednom trenutku vratila snimanju na ovim prostorima i zaigrala u seriji Vratiće se rode, a onda i u filmu Živi i zdravi.

U jednom od retkih ranijih intervjua progovorila je o ljubavi.

– Ljubav je jako važna i ne bih mogla bez nje. Mnogo radim i mislim da su ovo godine za rad. Mnogo putujem, što posle glume najviše volim, i onda je teško održati neku vezu. Ali uvek mora da postoji.

Glas javnosti / Objektiv

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR