Glas Javnosti

Meril Strip dobitnica Zlatne palme: Glumica ide u Kan

Pop kultura
Autor: Glas javnosti

Veliko priznanje biće joj uručeno na otvaranju Međunarodnog filmskog festivala u Kanu 14. maja.

Legendarna glumica Meril Strip vraća se u Kan posle 35 godina, kada je poslednji put prošetala Kroazetom. Kao i tada, kada je nagrađena za ulogu u filmu "Plač u tami", glumica i sada ima veliki razlog za to.

Na ovogodišnjem Međunarodnom filmskom festivalu u Kanu biće joj uručena počasna Zlatna palma, a ista nagrada pripašće i čuvenom Džordžu Lukasu.

Svečana ceremonija na kojoj će glumici biti dodeljena prestižna nagrada biće na samom otvaranju Kanskog festivala 14. maja, kada će glumica preuzeti priznanje i obratiti se publici u Kanu.

Meril Strip je dobila tri Oskara za uloge u filmovima “Kramer protiv Kramera” (1980), “Sofijin izbor” (1983) i “Čelična dama” iz 2012. godine. Glumica se proslavila u filmovima “Lov na jelene”, “Žena francuskog poručnika”, “Moja Afrika”, “Mostovi okruga Medison”, “Sumnja” i “Zaljubljivanje”.

Počasnu Zlatnu palmu će ove godine dobiti i kreator serijala “Ratovi zvezda” Džordž Lukas i kolektivno Studio Gibli japanskog reditelja animacije Hajaoa Mijazakija.


Kanski festival će biti održan od 14. do 25. maja, a za Zlatnu palmu se takmiči više od 20 filmova, među kojima i novo ostvarenje Frensisa Forda Kopole “Megalopolis”.

Inače, prva srpska serija koja je trijumfovala u Kanu na ovogodišnjem festivalu serija jeste "Sablja" o ubistvu premijera Zorana Đinđića. Priča iz Srbije o ubistvu Zorana Đinđića odabrana je da bude u konkurenciji sa osam serija iz celog sveta za ovogodišnju glavnu takmičarsku selekciju festivala.

"Sablja" se takmičila u kategoriji dugog formata na Kanskom festivalu serija, gde je osvojila nagradu u kategoriji "najbolja glumačka interpretacija celog ansambla". 

Glavne uloge u seriji tumače Dragan Mićanović, Milica Gojković, Ljubomir Bandović i mladi Lazar Tasić. Reditelji serije su Goran Stanković i Vladimir Tagić, a scenaristi Dejan Prćić, Marjan Alčevski, Maja Pelević, Vladimir Tagić i Goran Stanković. 


Glas javnosti/R01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR